Printfriendly

Tarteletki z wędzonym łososiem i koperkiem





Dziś mam dla Was pyszne tarteletki z wędzonym łososiem i koperkiem. Łosoś jest rybą niezwykle powszechną w Szkocji. Tutejszy łosoś jest niezwykle smaczny i soczysty. Łosoś wędzony jest równie popularny. Tarteletki z wędzonym łososiem, idealnie sprawdzą się w roli przystawki na każdego rodzaju przyjęcie, ponieważ wyglądają niezwykle elegancko i efektownie, a co więcej są niezwykle smaczne! Polecam!


Tarteletki z wędzonym łososiem i koperkiem


Składniki na 4-6 tarteletek: 


Na ciasto:



  • 100g masła
  • 150g mąki pszennej
  • sól, pieprz

Na Farsz:


  • 200-250g wędzonego łososia
  • 2 jajka
  • 2 łyżki świeżego koperku
  • 300ml rzadkiej śmietany
  • 1 płaska łyżeczka chrzanu (lub do smaku)



Jak zrobić tarteletki z wędzonym łososiem i koperkiem 


Przygotowanie ciasta:


Mąkę, masło i sól przełożyć do miski i utrzeć w palcach aż powstaną okruszki, a następnie gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć folią spożywczą i schować do lodówki na minimum 30 minut. 

Przygotowanie farszu:


Do naczynia z dzióbkiem wbić jajka, wlać śmietanę, dodać drobno posiekany koperek, chrzan, doprawić solą i pieprzem, roztrzepać widelcem. 

Przygotowanie tarteletek:


Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość kilku milimetrów. Ciastem wyłożyć foremki do tarteletek, przykryć papierem do pieczenia i wysypać groszkiem do pieczenia (fasolą lub ryżem). Piec przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika, zdjąć obciążenie i wystudzić.

Łososia pokroić w cienkie paski i wyłożyć nimi upieczone tarteletki. Tarteletki z łososiem zalać przygotowanym farszem. Tarteletki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 minut, lub do czasu aż farsz się zetnie. 

Podawać na ciepło lub na zimno z ulubioną sałatą. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger