Printfriendly

Stek z sosem chimi churri


jak usmazyc steka

Ostatnio naszła mnie ogromna ochota na stek z wołowiny. Kupiłam ładny kawałek mięsa i postanowiłam spróbować swoich sił w odpowiednim jego przygotowaniu. Skorzystałam z metody jaką zaproponował Heston Blumenthal i muszę przyznać ze stek udał się wyśmienicie. Mięso było miękkie i soczyste, a pietruszkowy sos chimi churri idealnie się z nim komponował! Gorąco polecam przyrządzenie steku, ponieważ jest to danie banalnie proste i szybkie do zrobienia. Wołowina nie wymaga żadnego przygotowania - potrzebna jest tylko sól i pieprz, ale aby wzbogacić smak mięsa przydaje się sos który odpowiednio się z nim komponuje. Ja dziś zdecydowałam się na kwaskowo - pikantny sos chimi churri, ale to nie koniec moich eksperymentów z tym rodzajem mięsa i już wkrótce zaprezentuje inne wersje popularnego steka. 



stek z sosem chimi churri

Stek z sosem chimi churri


Składniki na 2 porcje: 


Na stek:
  • 2 steki z wołowiny w temperaturze pokojowej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia z orzeszków ziemnych lub z pestek winogron

Na sos chimi churri:
  • 2 garście natki pietruszki
  • 4 łodygi dymki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 mała papryczka chilli
  • 4 łyżki octu z czerwonego wina
  • 8-10 łyżek oliwy
  • sól, pieprz

Jak przyrządzić stek z chimi churri? 


Przygotowanie sosu chimi churri:

Natkę pietruszki posiekać i przełożyć do miseczki, dodać pokrojoną na cienkie plasterki dymkę, wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę chilli. Dodać oregano, ocet i oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w temperaturze pokojowej. 

Jak usmażyć stek?


Steki umyć i dokładnie osuszyć. Najlepiej położyć je na papierowym ręczniku i zostawić na jakiś czas, aby wyschły i nabrały temperatury pokojowej. 
Patelnie z grubym dnem mocno rozgrzać. Steki oprószyć spora ilością soli (nie pieprzyć!). 
Na rozgrzana patelnie wlać olej z orzeszków ziemnych lub z pestek winogron, poczekać aż się dobrze rozgrzeje i delikatnie kłaść steki na patelnie (od siebie, aby nie opryskać się gorącym tłuszczem).
Steki delikatnie przewracać co 15 sekund. Smażyć do uzyskania pożądanego stopnia wypieczenia. (Bardzo cienkie steki smażyć po 30 sekund z każdej strony, nieco grubsze steki ok. 2cm smażyć przez około 2 minuty do uzyskania średniego stopnia wysmażenia (medium rare).
Steki zdjąć z patelni i przełożyć na talerz lub kratkę, aby odpoczęły. Zostawić na około 5 minut. Steki oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i podawać przybrane sosem chimi churri. 

stek przepis

Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger