Printfriendly

Zapiekanka makaronowo - serowa


zapiekanka makaronowa z serem

Nadal pozostaję w klimatach brytyjskich i dziś przygotowałam niezwykle tu popularną zapiekankę makaronowo - serową (macaroni cheese). To kolejne bardzo proste i szybkie do przygotowania danie, które często gości na brytyjskich stołach. Jest także bardzo popularne w pubach czy miejscach z jedzeniem na wynos (tu zazwyczaj pod postacią pie, czyli makaron z serem zapiekany w cieście). Potrawa nie należy do lekkich ani dietetycznych, ale jest niezwykle smaczna. Raz na jakiś czas można sobie pozwolić na taką dawkę kalorii ;) Zdecydowanie polecam!

jak zrobic macaroni cheese


Zapiekanka makaronowo - serowa


Składniki dla 2 osób: 


  • 200g makaronu
  • 50g masła
  • 2 czubate łyżki bułki tartej 
  • 1 łyżeczka musztardy
  •  duża szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu kajeńskiego
  • 200-250ml mleka
  • 100g żółtego sera
  • 100g mozzarelli
  • sól, pieprz

Zapiekanka makaronowo - serowa


Jak zrobić zapiekankę makaronowo - serową?


Makaron ugotować al dente. Odcedzić i przelać zimną wodą. 

Na małej patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać bułkę tartą i chwilę smażyć. Zdjąć z ognia i odstawić. 

Pozostałą część masła roztopić na dużej patelni, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i przez chwilę smażyć. Zmniejszyć ogień do minimalnego i stopniowo dolewać mleka cały czas mieszając, aby powstał gładki sos. Gotować przez chwilę aby sos zgęstniał. Dodać musztardę i gałkę muszkatołową, ostrą paprykę lub pieprze kajeński oraz sól i pieprz. Zdjąć z ognia i dodać starty żółty ser, wymieszać aby ser się roztopił. Następnie dodać ugotowany makaron i startą na tarce mozzarellę. Wszystko dokładnie wymieszać.

Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, po czym przełożyć do niego masę makaronową. Na wierzchu posypać przygotowaną wcześniej bułką tartą z masłem. Na wierzchu oprószyć ostrą papryką. (możecie oczywiście podobnie jak ja użyć mniejszych naczyń do zapiekania, aby przygotować indywidualne porcje zapiekanki). 

Wstawić na środkową półkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut lub do czasu aż wierzch zapiekanki makaronowej będzie złocisty.
Naczynie z zapiekanką makaronowo - serową postawić na stole na drewnianej desce i nakładać na talerze. 

zapiekanka makaronowo-serowa

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger