czwartek, 25 kwietnia 2013

Klopsiki w kremowym sosie musztardowym

W związku z akcją Maggie "Klopsiki i Pulpety" przygotowałam klopsiki w kremowym sosie musztardowym. Raczej rzadko przygotowuje tego typu potrawy, ponieważ zawsze wydawało mi się, ze "papranie" się z mięsem mielonym, jego wyrabianie, a następnie formowanie klopsików, zajmuje dużo czasu, jednak przygotowując dzisiejsze klopsiki okazało się, ze nie jest to znowu jakieś bardzo czasochłonne danie i zdecydowałam, ze będą się one pojawiać u mnie częściej! Na początek przygotowałam dobrze doprawione pulpeciki z sosem musztardowym. Danie okazało się bardzo smaczne, lekko ostre od musztardy, a jednocześnie delikatne i kremowe dzięki serkowi Philadelphia. Gorąco polecam!


Klopsiki w kremowym sosie musztardowym

środa, 24 kwietnia 2013

Tarta z pieczarkami

Tarta pieczarkowa
Tarta z pieczarkami

Dziś chciałabym zaproponować fantastyczną potrawę jaką jest tarta z pieczarkami. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju tarty, jednak ta z dodatkiem pieczarek jest na prawdę wyśmienita. Jestem pewna, że zasmakuje każdemu - nadaje się dla wegetarian, ale z chęcią zje ją także zagorzały mięsożerca. Tarta pieczarkowa będzie pięknie prezentować się na stole, może stanowić wspaniałą przystawkę, lekką przekąskę, ale także sycące danie główne. Ponieważ tarta równie dobrze smakuje na zimno, doskonale nadaje się do zabrania na piknik, lub w pudełko do pracy czy szkoły. Jak widzicie tarta z pieczarkami nie tylko świetnie smakuje, ale jest bardzo wdzięcznym i praktycznym daniem, które sprawdzi się na każdą okazje! Polecam!

Tartę pieczarkową przygotowałam w związku z trwająca właśnie akcją kulinarną pieczarkowy tydzień organizowaną przez Mopsika.
Jednocześnie tym przepisem inauguruje moje członkostwo w grupie wspólnego gotowania. Dołączyłam do zacnego grona blogerów, którzy umawiają się na "wspólne" gotowanie - każdy przygotowuje daną potrawę u siebie, a następnie dodajemy wpisy na bloga i publikujemy je o ustalonej porze. Pieczarkowe tarty przygotowali wraz ze mną: Mirabelka, Mopsik, Lejdi, Siaśka, Bartoldzik, Siankoo i Śliwka.

środa, 10 kwietnia 2013

Zapiekany camembert

Pomysł na zapiekany camembert wypatrzyłam oczywiście w internecie. Jest to banalnie proste, błyskawiczne w przygotowaniu i oczywiście smakowite danie! Szczególnie polecam je osobom, które lubią zapleśniałe serki;) ale także tym, którzy nie są do nich przekonani, bo dzięki tej przekąsce mogą je pokochać. Myślę, że tak podany ser doskonale sprawdzi się jako dodatek do wina czy piwa, w sam raz do podania niezapowiedzianym gościom;) Polecam! 

Zapiekany camembert

niedziela, 7 kwietnia 2013

Indyjskie curry z kurczaka z jabłkiem

Dawno nie przygotowywałam żadnego indyjskiego dania, postanowiłam, że najwyższa pora to zmienić i któregoś dnia po pracy, wpadłam do kuchni i w pół godziny przygotowała to pyszne, delikatne i aromatyczne indyjskie curry z kurczaka z jabłkiem. Polecam!

Indyjskie curry z kurczaka z jabłkiem

wtorek, 2 kwietnia 2013

Pikantna zupa-krem z pieczonej papryki

Mając duży zapas papryki, zdecydowałam się przygotować zupę - krem. Dawno nie jadłam żadnej zupy i miałam na nią wielką ochotę. Postanowiłam przygotować zupę z pieczonej papryki, z dodatkiem pomidorów i papryczek chilli. Zupa okazała się strzałem w dziesiątkę - jest po prostu rewelacyjna! Pikantny, rozgrzewający krem w sam raz na te chłodne, wciąż zimowe dni. Przepis zaczerpnęłam z książki New Covent Garden Food Co - A Soup for a Every Day, z moimi modyfikacjami.


zupa z pieczonej papryki

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...