Printfriendly

Kotlety pożarskie

Dziś we wspólnym gotowaniu wraz z Panną Malwinną i Bartoldzikiem postanowiliśmy przygotować kotlety pożarskie, które swoją historią sięgają początku XIX wieku i jak głosi legenda, miały zostać zaserwowane carowi Mikołajowi I przez karczmarza Pożarskiego. Kotlety te są przygotowane z siekanego lub mielonego mięsa drobiowego, czasami z dodatkiem cielęciny i obtoczone w panierce (podobnie jak np. kotlety schabowe). Ich przygotowanie jest troszkę skomplikowane, ale dzięki kilku ciekawym zabiegom, jak np. dodanie do mięsa piany z ubitych białek sprawia, że kotlety są bardzo smaczne, lekkie i puszyste. Polecam!

Kotlety pożarskie


Składniki:
  • 400g mielonego mięsa drobiowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka masła
  • 1-2 łyżki mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • bułka tarta
  • duża szczypta suszonej natki pietruszki (można użyć świeżej)
  • szczypta ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Kotlety pożarskie

Przygotowanie:

Mięso przełożyć do miski, dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, sól, pieprz i ostrą paprykę, wszystko dokładnie wymieszać.
Jedno jajko rozdzielić - żółtko utrzeć z masłem, a białko ubić na pianę, następnie delikatnie je połączyć i dodać do mięsa, razem z niewielką ilością bułki tartej, tylko tyle, aby mięso nie było zbyt rzadkie i aby dało się formować kotlety. Z dobrze wyrobionego mięsa formować średniej wielkości kotlety i układać je na desce. 
W 3 głębokich talerzach przygotować mąkę, bułkę tartą i roztrzepane jajko do panierowania. 
Na patelni rozgrzać olej. Kotlety obtaczać najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej i smażyć na średnim ogniu do czasu aż będą złociste i upieczone w środku. Podawać z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty lub buraczkami. 

Kotlety pożarskie

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Oj tak taki obiad, od czasu do czasu super sprawa, szczególnie przy obecnej pogodzie :) Wygląda pysznie i chce się rzec jak u mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kotlety mielone ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger