Printfriendly

Tarteletki z haggisem i sosem whisky


tarteletki z haggisem


Na sobotnią przekąskę przygotowałam tarteletki z haggisem i sosem whisky. Jest to wybitnie szkockie danie, do jego przygotowania wykorzystałam najbardziej tradycyjne szkockie składniki - haggisa oraz whisky. Tarteletki z haggisem świetnie smakują z konfiturą z czerwonej cebuli, polane sosem na bazie szkockiej whisky. Gorąco polecam wypróbować to danie! Fanom haggisa z pewnością zasmakuje, a może przekonają się do niego osoby, którym wcześniej haggis nie smakował.
 
haggis tartlets

Tarteletki z haggisem i sosem whisky


Składniki: 



Na ciasto:


  • 180g mąki krupczatki
  • 120g masła
  • 1 jajko
  • sól


Na farsz:


  • opakowanie haggisa dobrej jakości

Sos whisky:


  • 150ml śmietany
  • 20ml szkockiej whisky (użyłam Jury 10-letniej)
  • po pół łyżeczki musztardy gładkiej i gruboziarnistej
  • sól, pieprz
  • mały listek laurowy
  • kilka kropli z cytryny (opcjonalnie)

co robic z haggisa


Przygotowanie: 



Przygotowanie ciasta:



Do dużej miski wsypać mąkę i wymieszać ją z solą. Dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach, wbić jajko i wyrobić na gładką masę. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dosypać nieco więcej mąki. Z ciasta uformować kulę i odstawić do lodówki na około 30 minut. 
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, na grubość około 0,5cm. Z ciasta wyciąć kółka nieco większe od foremek, aby tarteletki miały ładne, wysokie brzegi. Ciastem wyłożyć foremki, ciasto delikatnie docisnąć do spodu foremki i do brzegów. Foremki wyłożone ciastem wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać groszkiem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez około 15 minut lub do czasu aż tarteletki będą rumiane. 
Upieczone tarteletki wyjąć z piekarnika, delikatnie zdjąć obciążenie i odstawić aby ostygły. Wyjąć z foremek i przełożyć na talerz. 

Przygotowanie sosu whisky:


Śmietanę wlać do niedużego garnka, dodać liść laurowy, gładką i gruboziarnistą musztardę i powoli podgrzewać. Śmietanę doprawić solą i pieprzem, wlać whisky i chwilę gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aby śmietana się nie przypaliła. Pod koniec dodać kilka kropli soku z cytryny (opcjonalnie). 

Przygotowanie tarteletek:


Haggisa przełożyć do głębokiego talerza, rozdrobnić widelcem i podgrzać w mikrofalówce przez 2 minuty, zamieszać po czym podgrzewać przez kolejne 2 minuty. Haggis powinien być bardzo gorący. Haggisa można też podgrzać na patelni. 

Gorącego haggisa nałożyć do tarteletek, polać sosem whisky i podawać z konfiturą z czerwonej cebuli

burns night dinner

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger