Printfriendly

Raita ogórkowa

Raita ogórkowa przepis

Raita ogórkowa to niezwykle popularny dodatek do potraw kuchni indyjskiej, szczególnie tych pikantnych. Raita ogórkowa wspaniale łagodzi ostry smak potraw, a także fantastycznie chłodzi podczas letnich upałów. Dodatek mięty sprawia, że jest dodatkowo bardzo orzeźwiająca. Jak widzicie w kuchni wielu krajów można spotkać się z daniami podobnymi do polskiej mizerii ;) 

Raita ogórkowa


Składniki: 


  • 1 ogórek wężowy
  • 300ml jogurtu naturalnego
  • garść świeżych liści mięty
  • sól i pieprz 

Raita ogórkowa - przepis: 



Ogórka obrać, przekroić wzdłuż na pół i usunąć pestki, po czym zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć na sito i odcisnąć.
Jogurt przełożyć do miski i lekko ubić widelcem, aż będzie gładki. Dodać odsączonego ogórka i drobno posiekaną miętę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 
Przed podaniem raitę ogórkową dobrze schłodzić.

Smacznego!
w80przepisowdookolaswiata


2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger