Printfriendly

Curry z kurczaka z warzywami w sosie kokosowym

Zapraszam Was na kolejny rewelacyjny przepis z kuchni indyjskiej. Aromatyczne curry z kurczaka z warzywami w sosie kokosowym to pyszne danie, które z pewności wszystkim przypadnie do gustu. Aksamitny, kremowy sos z dodatkiem kurczaka i warzyw to danie z południowo - zachodnich Indii, gdzie używa się bardzo dużych ilości kokosów pod różnymi postaciami. Curry z kurczaka z mlekiem kokosowym można podawać z ryżem lub z prostym chlebkiem naan bez drożdży

curry z kurczaka z mlekiem kokosowym przepis

Curry z kurczaka z warzywami w sosie kokosowym


Składniki: 


  • 1 łyżeczka gorczycy
  • kawałek laski cynamonu (ok 5cm)
  • 6 ziaren zielonego kardamonu
  • 4 goździki
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • garść liści curry (ok. 15 listków)
  • 1 cebula pokrojona w cienkie półplasterki
  • kawałek imbiru wielkości kciuka starty na tarce o drobnych oczkach
  • 5-6 ząbków czosnku wyciśnięty przez praskę
  • 2 zielone papryczki chilli
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • duża szczypta ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 0,5kg pałek lub podudzi z kurczaka z kością (jeżeli nie chcecie misa z kości możecie użyć wyfiletowanych udek z kurczaka)
  • puszka mleka kokosowego (400ml)
  • 1 łyżka sosu z tamaryndowca
  • duża garść zielonej fasolki szparagowej
  • 2 garście zielonego groszku
  • kilka różyczek kalafiora
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia 

Przygotowanie: 


W rondlu, woku lub na szerokiej patelni rozgrzać olej i dodać do niego całe przyprawy - gorczyce, cynamon, kardamon, goździki, pieprz i anyż. Gdy przyprawy przestana strzelać, wrzucić liście curry, te błyskawicznie się usmażą. Od razu dodać pokrojona cebule i smażyć ja na średnim ogniu aż się zeszkli. Następnie dodać imbir, czosnek, chilli i dusić na małym ogniu przez kilka minut (aż czosnek się usmaży - będzie pachniał ładnie, delikatnie i słodko, a nie tak jak surowy). 
Następnie dodać mielone przyprawy - kurkumę, chilli, kolendrę, koper włoski, oraz sól (małą łyżeczkę), chwil przesmażyć, dodać odrobinę wody i smażyć przez chwilę. Dodać kurczaka, wymieszać go z cebula i przyprawami i chwilę smażyć. 
Wlać mleko kokosowe, wymieszać, przykryć i dusić na małym ogniu przez około 20 minut. 
Po tym czasie patelnię odkryć i dodać warzywa - kalafiora i fasolkę i gotować przez kolejne kilka (naście) minut aż warzywa zmiękną, a sos zgęstnieje. Sos powinien być dość gęsty, kremowy. Doprawić do smaku sosem z tamaryndowca oraz solą i pieprzem. Pod sam koniec gotowania wrzucić zielony groszek. Gotować minutę dłużej, po czym wyłączyć i natychmiast podawać. 


curry z kurczaka jak zrobić przepis

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger