Mięsny Wtorek
Zapraszam na risotto z kurczakiem w 5 smakach. Przepis na tego kurczaka znalazłam w książce z chińskimi przepisami, jednak postanowiłam go nieco zmodyfikować, dzięki czemu powstało risotto z akcentem kuchni chińskiej, w postaci przyprawy 5 smaków, czyli jednym słowem kuchnia fusion. Polecam wypróbować to danie, ponieważ jest bardzo ciekawe i oryginalne w smaku.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 700ml bulionu z kurczaka
- 300g ryżu do ristotto (np. arborio)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjMly1UJm1BamT07i2kgK1sOA3K5gWZBmrkIK8jngQl4zPZCkQtqVLf42eRDneXUhnntB-2YL4JcbwubN6e7U2EAfS_pkk_yVd44R4aRIXkOqCrD1wNrAA626D8WkP-C7RU4mYy_Vtqtgw/s200/Miesne+wtowki.jpg)
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić na niewielkie kawałki. Mąkę kukurydzianą wymieszać z przyprawą 5 smaków i obtoczyć w niej kurczaka. Przesmażyć na oleju przez kilka minut, aż mięso się "zamknie", przełożyć na talerz. Na tej samej patelni przesmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dodać ryż arborio i stopniowo podlewać bulionem do czasu aż ryż będzie miękki (al dente), a tu znajdziecie przepis na prawdziwe risotto . Po około 10 minutach smażenia ryżu, dodać do niego kurczaka i smażyć razem do czasu aż ryż będzie miękki. Natychmiast podawać.
Smacznego!
Hehe, ciekawe połączenie kuchni włoskiej i chińskiej:) Lubię przyprawę 5 smaków, taki kurczak na pewno jest pyszny:)
OdpowiedzUsuńWyszło naprawdę smaczne, polecam wypróbować ;)
Usuń