Płynne czwartki
Wczoraj naszła mnie straszna ochota na zupę, ale ponieważ było już dość późno, musiała być prosta i szybka w przygotowaniu. Zerknęłam do szafek i doszłam do wniosku, że najlepszym i najprostszym rozwiązaniem będzie zupa pomidorowa. Bezzwłocznie wrzuciłam parę składników do garnka i po około 30 minutach miałam gotową bardzo smaczną, aromatyczną i mocno pomidorową zupę krem z pomidorów ;) Polecam wszystkim zapracowanym!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiFNcPhUTjdVldyIG0AEorlQgLXLYUopO833Q-GMzBs-7kgUwKUcjuEy443eCFWEU_3xfsChCluctCP_G-JFjjCQgSN2riWyPeGy2f6hl4iTP-mnjM3YQjQHBn9zN6Y-yuA8ZilUC71A3U/s200/Untitled-1.jpg)
Składniki:
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 500ml przecieru pomidorowego (passaty)
- kilka ziaren pieprzu
- listek laurowy
- 500-700ml bulionu warzywnego (lub 500ml bulionu i 200-300ml wody)
- oregano
- bazylia
- majeranek
- sol, pieprz
- oliwa/masło do smażenia
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać oliwę i/lub masło i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobna kostkę, rozgnieciony czosnek oraz drobno pokrojony seler naciowy. Gdy cebula się zeszkli, dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy (passatę), pieprz i listek laurowy. Przykryć i gotować przez kilka minut. Dolać bulion i/lub wodę, do smaku (ja wlałam 500ml bulionu i 300ml wody, ponieważ miałam bardzo intensywny przecier, mimo tak dużego rozcieńczenia zupa jest nadal bardzo aromatyczna) średnim ogniu do czasu aż zupa się zagotuje. Zmniejszyć gaz i powoli gotować przez kilkanaście minut. Dodać zioła: bazylię, oregano i majeranek. Zupę chwilę przestudzić po czym dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać przybraną śmietaną, lub w lżejszej wersji - jogurtem naturalnym.
Aby zupa była bardziej sycąca można podać do niej ulubione pieczywo np. chrupiącą bagietkę lub ryż.
Smacznego!
Ale pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńA jaka byla smaczna! Po prostu rewelacyjna! chyba bede robic czesciej! :)
Usuń