Płynne Czwartki
Jak co czwartek zapraszam Was na zupę. Dziś przygotowałam delikatną zupę dyniowo-marchewkową, która jest lekko słodka i cudownie aksamitna. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, dzięki czemu każdy poradzi sobie z jej ugotowaniem. Taka zupa idealnie poprawia nastrój w ponure zimowe dni. Polecam!
Składniki:
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 dynia piżmowa
- 3-4 marchewki
- 500ml bulionu warzywnego
- 200-300ml wody
- 125ml mleka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- masło
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiFNcPhUTjdVldyIG0AEorlQgLXLYUopO833Q-GMzBs-7kgUwKUcjuEy443eCFWEU_3xfsChCluctCP_G-JFjjCQgSN2riWyPeGy2f6hl4iTP-mnjM3YQjQHBn9zN6Y-yuA8ZilUC71A3U/s1600/Untitled-1.jpg)
Przygotowanie:
W garnku roztopić masło i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz rozgnieciony czosnek.
Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki (dzięki temu szybciej się ugotuje), dynie obrać, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa dodać do cebuli, zalać bulionem, dodać nieco wody, tak aby warzywa były zakryte i zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować do czasu aż marchewka będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować, dolać mleko i dodać gałkę muszkatołową. Podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.