Zupa grzybowa gości na moim wigilijnym stole odkąd pamiętam, czerwony barszczyk jadamy na Sylwestra. Zupa grzybowa zrobiona jest na wywarze warzywnym z suszonymi, leśnymi grzybami, które sami zbieramy w polskich lasach. Wigilijna zupa grzybowa z suszonych podgrzybków ma niepowtarzalny smak i cudowny aromat, a ponieważ jada się ja tylko raz w roku musi być wyjątkowa. Polecam!
Składniki:
- 40-50g suszonych grzybów (podgrzybki)
- 3-4 marchewki
- 1-2 pietruszki
- cebula
- ząbek czosnku
- kawałek selera
- por
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 2 goździki
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- sól
Przygotowanie:
Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin, lub na noc.
Warzywa obrać i przełożyć do garnka, przelać do niego namoczone grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Dolać wody, tak aby zakryła warzywa (ok. 2 litry), dodać przyprawy, przykryć i gotować na niewielkim ogniu do czasu aż warzywa i grzyby będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Zupę przecedzić, grzyby i marchewkę odłożyć do podania, resztę warzyw wyrzucić.
Zupę grzybową podawać z ulubionym makaronem, najlepiej domowym, grzybami oraz marchewką pokrojoną w plasterki, przybraną natką pietruszki.
Zupę grzybową podawać z ulubionym makaronem, najlepiej domowym, grzybami oraz marchewką pokrojoną w plasterki, przybraną natką pietruszki.
Smacznego!
Smak dziecinstwa- zupa grzybowa z makaronem (moja mama dodawla swiredki, ale jesli po niedzielnym rosole zostaly nitki, to tez tam ladowaly) :D pycha!
OdpowiedzUsuńGdy byłam dzieckiem mój dziadek robił makaron i zupa z takim makaronem była dopiero pyszna ;)
UsuńJakoś nie mogę się przekonać do grzybów - ten smak mi po prostu nie odpowiada. Choć twoja zupa wygląda bardziej jak rosół niż grzybowa jaką znam, więc może taką wersję byłabym w stanie spróbować, bo rosół uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńGrzyby mają specyficzny smak, ale ja je bardzo lubię. A ta zupa nie jest zabielona, jest czysta, klarowna, taki wywar z warzyw i grzybów, ale bardzo smaczna ;)
UsuńUwielbiam. Poza tym po zrobieniu takiej zupy grzyby wykorzystuje do zrobienia ich w cieście . W ten sposób mam dwa dania.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie : http://gotujzkarolka.blogspot.com/
PS: Obserwuję i liczę na rewanż
Wim, moja mama tez tak robi, u mnie jednak zniknely w zupie ;)
Usuń