Printfriendly

Barszcz czerwony wigilijny


barszcz wigilijny

Barszcz czerwony to w niektórych regionach Polski tradycyjna potrawa wigilijna. U mnie co prawda jada się na Wigilię zupę grzybową, ale w tym roku postanowiłam nieco zmienić menu i przygotowałam pyszny czerwony barszcz. Taki czysty, klarowny barszczyk idealnie nadaje się do nalania w filiżanki i picia. Świetnie będzie pasował do pierogów z kapustą i grzybami, kulebiaka lub kotlecików grzybowych. Gorąco polecam ten świąteczny, czerwony barszcz, ponieważ jest niezwykle smaczny i aromatyczny. Jestem pewna, że wszystkim przypadnie do gustu i to nie tylko w święta.


barszczyk czerwony czysty


Barszcz czerwony wigilijny


Składniki: 


  • 0,5 kg buraków
  • 2-3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka suszonych grzybów
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 goździki
  • szczypta cukru (do smaku)
  • 1 łyżka octu jabłkowego (do smaku)
  • sól, pieprz

Przygotowanie: 


Wszystkie warzywa obrać. 
Buraki pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki. 
Warzywa przełożyć do garnka, dodać przyprawy, zalać wodą (nieco powyżej poziomu warzyw), zagotować na małym ogniu i gotować przez około 40 minut lub do czasu aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku solą, szczyptą cukru i/lub octem, ewentualnie sokiem z cytryny. 
Podawać na gorąco.

czerwony barszcz wigilijny

Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger