Barszcz czerwony wigilijny
Barszcz czerwony to w niektórych regionach Polski tradycyjna potrawa wigilijna. U mnie co prawda jada się na Wigilię zupę grzybową, ale w tym roku postanowiłam nieco zmienić menu i przygotowałam pyszny czerwony barszcz. Taki czysty, klarowny barszczyk idealnie nadaje się do nalania w filiżanki i picia. Świetnie będzie pasował do pierogów z kapustą i grzybami, kulebiaka lub kotlecików grzybowych. Gorąco polecam ten świąteczny, czerwony barszcz, ponieważ jest niezwykle smaczny i aromatyczny. Jestem pewna, że wszystkim przypadnie do gustu i to nie tylko w święta.
Barszcz czerwony wigilijny
Składniki:
- 0,5 kg buraków
- 2-3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- 1 jabłko
- kawałek selera
- kawałek pora
- 2 ząbki czosnku
- kilka suszonych grzybów
- 2 listki laurowe
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2-3 goździki
- szczypta cukru (do smaku)
- 1 łyżka octu jabłkowego (do smaku)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obrać.
Buraki pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki.
Warzywa przełożyć do garnka, dodać przyprawy, zalać wodą (nieco powyżej poziomu warzyw), zagotować na małym ogniu i gotować przez około 40 minut lub do czasu aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku solą, szczyptą cukru i/lub octem, ewentualnie sokiem z cytryny.
Podawać na gorąco.
Smacznego!
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń