Jajka faszerowane bobem
Zapraszam po kolejny przepis na jajka faszerowane. Tym razem polecam jajka faszerowane bobem. Takie jajka mają fantastyczny, wiosenny, zielony kolor i smakują wybornie! Przy przygotowaniu tych jajek jest nieco pracy, szczególnie z łuskaniem bobu, ale efekt wart jest tego czasu. Gorąco polecam!
Jajka faszerowane bobem
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 250g mrożonego bobu
- słodka i ostra papryka
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ugotowane na twardo jajka obrać i przekroić wzdłuż na pół.
Bób ugotować w lekko posolonej wodzie. Gotować około 10-12 minut, lub do czasu aż będzie miękki. Odcedzić, przelać zimną wodą i przestudzić. Gdy będzie zimny, obrać ze skórki i przełożyć do blendera (kilka całych fasolek odłożyć do przybrania). Bób doprawić słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny i zmiksować. Po zmiksowaniu spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku. Masę przełożyć do szprycki lub rękawa cukierniczego i wycisnąć na połówki jajek. Udekorować bobem i rzeżuchą.
Smacznego!
Nigdy nie jadłam takich jajek.
OdpowiedzUsuń