Curry z kukurydzy z groszkiem
Składniki:
- 3 kolby kukurydzy
- 0,5 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 zielone chili
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 0,25 łyżeczki kurkumy
- puszka krojonych pomidorów (400g)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2-3 garście mrożonego zielonego groszku
- łyżka świeżej kolendry
- 0,5 łyżeczki soli
- szczypta cukru (do smaku)
- olej do smażenia
Curry z kukurydzy z groszkiem przepis:
Kolby kukurydzy pokroić na plastry grubości około 3 cm. Trzeba to robić ostrożnie, dużym nożem, ponieważ kukurydza jest bardzo twarda.
W dużym garnku zagotować wodę, wrzucić do niej kawałki kukurydzy i gotować przez około 10-15 minut, aż zmiękną. Odcedzić.
W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim ziarna kminu rzymskiego, aż zaczną strzelać. Następnie dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, rozgnieciony czosnek oraz drobno pokrojoną papryczkę chili. Wymieszać i smażyć przez około 10 minut lub do czasu aż cebula się przyrumieni.
Dodać pozostałe przyprawy - mieloną kolendrę, kmin rzymski, kurkumę oraz sól i cukier, wymieszać i przez chwilę smażyć. Jeżeli masa jest zbyt sucha, podlać niewielką ilością wody.
Dodać krojone pomidory oraz koncentrat pomidorowy, podlać niewielką ilością wody, wymieszać i gotować przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
Dodać obgotowaną kukurydzę, wymieszać z sosem i gotować do czasu aż kukurydza będzie całkowicie miękka. Dodać posiekaną kolendrę oraz zielony groszek i gotować jeszcze chwilę aż groszek będzie miękki i ciepły.
Curry z kukurydzy z groszkiem podawać jako danie główne lub dodatek do dań mięsnych
Smacznego!
Uwielbiam takie curry. A kukurydzy fanką jestem numer 1.
OdpowiedzUsuńSuper! W takim razie gorąco polecam je wypróbować :)
Usuń