Czerwona kapusta z przyprawami po islandzku
Kolejne danie inspirowane kuchnią islandzką to czerwona kapusta z przyprawami. Tak przygotowana czerwona kapusta stanowi popularny dodatek do pieczonych i smażonych mięs, drobiu czy dziczyzny. Tradycyjny sobotni obiad z pieczonym mięsem nie może obejść się bez duszonej czerwonej kapusty. Tak przygotowana kapusta, dzięki dodatkowi takich przypraw jak cynamon, goździki i żurawina idealnie sprawdzi się jako dodatek do świątecznego obiadu. Gorąco polecam, ponieważ czerwona kapusta po islandzku jest po prostu pyszna!
Czerwona kapusta z przyprawami po islandzku
Składniki:
- pół niedużej czerwonej kapusty
- 1 czerwona cebula
- 1 zielone jabłko
- pół szklanki dżemu z żurawiny
- 1-2 łyżki octu z czerwonego wina
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,25 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 goździki
- garść suszonej żurawiny
- szklanka soku żurawinowego (lub nieco więcej w miarę potrzeby)
- sól, pieprz
- cukier do smaku
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodać drobno poszatkowaną czerwoną kapustę. Chwilę smażyć często mieszając.
Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do smażącej się kapusty. Dodać ocet z czerwonego wina, dżem z żurawiny, przyprawy: cynamon, imbir, goździki, podlać niewielką ilością soku żurawinowego i dodać suszoną żurawinę. Wszystko dokładnie wymieszać, zagotować, po czym zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby podlewać sokiem żurawinowym. Pod koniec gotowania, gdy kapusta zmięknie doprawić solą, pieprzem, cukrem i w razie potrzeby octem winnym. Kapusta powinna być słodko - kwaskowa.
Smacznego!
Robiłam podobną, pyszna.
OdpowiedzUsuń