Tacos z pieczarkami w marynacie z papryczki chipotle
4.5.21
6
chilli
,
danie wegańskie
,
danie wegetariańskie
,
kuchnia meksykańska
,
Łatwe
,
pieczarki
,
Szybkie (do pół godziny)
Witajecie!
Wracam do Was po małej przerwie. I zapraszam do kontynuowania podróży kulinarnej #w80przepisowdookolaswiata. W tym tygodniu zbaczam nieco z zaplanowanej trasy i szybko przenoszę się do Meksyku. W tym tygodniu pojawi się kilka meksykańskich przepisów, do których zainspirowała mnie Malwina z bloga Filozofia Smaku. Polecam zajrzeć do Malwiny, gdyż znajdziecie tam kilka bardzo fajnych pomysłów na prawdziwe meksykańskie potrawy.
Ja dziś polecam Tacos z pieczarkami w marynacie z papryczki chipotle, które przygotowałam w ramach naszego wspólnego gotowania z Mopsikiem, Pati, Ani. Koniecznie zajrzyjcie do dziewczyn, aby zobaczyć ich dania z pieczarkami w roli głównej.
Tacos z pieczarkami jest niezwykle smaczne i sycące i ma niepowtarzalny, dymny aromat dzięki użytej do marynaty pasty z papryczki chipotle, a także dodatku wędzonej papryki. Papryczka chiptole jest dość ostra, dzięki czemu pieczarki są nieco pikantne, ale dzięki temu wyraziste i konkretne w smaku! Tak przygotowania marynata z papryczki chipotle świetnie nadaje się także do mięsa! Z pewnością wykorzystam ją przy następnym grillowaniu! Polecam!
Tacos z pieczarkami w marynacie z papryczki chipotle
Składniki:
- 500g pieczarek (użyłam brązowych, ale dobrze sprawdzą się zwykłe białe, ale z dobrze otwartymi kapeluszami np. portobello)
- 1,5 łyżeczki pasty chipotle
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki oregano
- 0,5 łyżeczki soli
- 3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
- 1 łyżka oliwy2 łyżki soku z limonki (30ml)
- 3 łyżki soku z pomarańczy (45ml)
- małe tortille
- limonka
- świeża kolendra
- guacamole
- czerwona cebula pokrojona w piórka
Jak zrobić tacos z pieczarkami w marynacie z papryczki chipotle?
Przygotowanie marynaty chipotle:
W miseczce dokładnie wymieszać pastę chiptole z wędzoną papryką, kminem rzymskim, kolendrą, oregano i solą. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki i pomarańczy i wszystko dokładnie wymieszać.
Pieczarki oczyścić, nóżki obciąć u nasady, kapelusze najlepiej wrzucić do torebki strunowej (np. takiej do mrożenia żywności), wlać do nich marynatę. Torebkę dokładnie zamknąć i poruszać nią, aby wszystkie pieczarki dokładnie pokryły się marynatą. Odstawić na około 30 minut.
Rozgrzać grill lub patelnię grillową. Pieczarki ułożyć na grillu blaszkami do dołu i grillować przez około 15-20 minut w zależności od wielkości. W połowie tego czasu pieczarki można odwrócić, choć w przypadku grilla kontaktowego nie jest to konieczne, jeżeli jednak korzystacie z patelni grillowej, to pieczarki trzeba obrócić, aby usmażyły się z obu stron. Gdy pieczarki będą miękkie, zdjąć je z patelni i pokroić na grube plastry.
Jak zrobić pieczarkowe tacos?
Małe tortille podgrzać wg instrukcji na opakowaniu. Placki tortilli posmarować guacamole, układać na nich pokrojone pieczarki w marynacie z papryczki chipotle i cebulę. Skropić sokiem z limonki, przybrać świeżą kolendrą i od razu podawać.
Smacznego!
Cudowne zdjęcia. Zgłodniałam patrząc na nie ;) Ania
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję ;) Gorąco polecam!
UsuńSuper, że znów razem gotujemy :) Chyba też muszę coś meksykańskiego popełnić ;) Podobają mi się te tacos. I jak ładnie się prezentują :) Do następnego wspólnego gotowania :)
OdpowiedzUsuńTeż bardzo się cieszę, że udało się nam wspólnie pogotować ;) Ja w tym tygodniu będę dodawać meksykańskie przepisy, także jak coś też zrobisz to daj znać :)
UsuńŚwietna propozycja na nasze wspólne gotowanie!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i oczywiście polecam koniecznie wypróbować :)
Usuń