poniedziałek, 5 listopada 2018

Guacamole


Idąc za ciosem postanowiłam przygotować kolejne danie kuchni meksykańskiej. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pastę z awokado - czyli guacamole. Przygotowywałam je już wielokrotnie, jednak zazwyczaj znikało tak błyskawicznie, że nie udało mi się zrobić mu zdjęcia. Tym razem broniłam go dzielnie, abym mogła zrobić zdjęcie i przygotować przepis. Guacamole zazwyczaj przygotowuję, aby zjeść je z nachosami, jest to także świetna pasta kanapkowa, idealnie komponuje się także z  burgerami wołowymi. 


guacamole meksykanskie

Guacamole



Składniki: 



  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 szalotka bananowa
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek (ok. 30ml)
  • sól, pieprz

guacamole z awokado


Przygotowanie: 


Awokado obrać, pozbawić pestki (pestkę zachować), rozgnieść widelcem i przełożyć do miski. Szalotkę i papryczkę chilli drobniutko posiekać i dodać do awokado. Czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do awokado. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać oliwę z oliwek, sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem.


guacamole

Smacznego!

Kuchnia Ameryki Północnej 2018

2 komentarze:

  1. Mieszkalem w Tulum przez jakis czas i tam na powaznie uzaleznilem sie od kolendry wiec daje duzy peczek posiekanej kolendry bo inaczej mi guac nie idzie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, mozna dodac, jednak kolendra ma bardzo charakterystyczny i intensywny smak, wiec dodaabym jej troszke, ale bez kolendry to guacamole tez jest pyszne :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...