Guacamole
Idąc za ciosem postanowiłam przygotować kolejne danie kuchni meksykańskiej. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pastę z awokado - czyli guacamole. Przygotowywałam je już wielokrotnie, jednak zazwyczaj znikało tak błyskawicznie, że nie udało mi się zrobić mu zdjęcia. Tym razem broniłam go dzielnie, abym mogła zrobić zdjęcie i przygotować przepis. Guacamole zazwyczaj przygotowuję, aby zjeść je z nachosami, jest to także świetna pasta kanapkowa, idealnie komponuje się także z burgerami wołowymi.
Guacamole
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 1 szalotka bananowa
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chilli
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek (ok. 30ml)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Awokado obrać, pozbawić pestki (pestkę zachować), rozgnieść widelcem i przełożyć do miski. Szalotkę i papryczkę chilli drobniutko posiekać i dodać do awokado. Czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do awokado. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać oliwę z oliwek, sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!
Mieszkalem w Tulum przez jakis czas i tam na powaznie uzaleznilem sie od kolendry wiec daje duzy peczek posiekanej kolendry bo inaczej mi guac nie idzie :D
OdpowiedzUsuńJasne, mozna dodac, jednak kolendra ma bardzo charakterystyczny i intensywny smak, wiec dodaabym jej troszke, ale bez kolendry to guacamole tez jest pyszne :)
Usuń