wtorek, 13 listopada 2018

Islandzka zupa ziemniaczana z jarmużem



zupa ziemniaczana z jarmużem

Kuchnia islandzka jest dość specyficzna i zdecydowanie mało znana na świecie. W związku z akcją skandynawską oraz moim pobytem na Islandii w tym roku, o czym mogliście przeczytać w podsumowaniu września, postanowiłam poświęcić kilka wpisów i przybliżyć Wam kuchnię tego kraju. W pierwszej kolejności ugotowałam bardzo prostą i szybką zupę ziemniaczaną z jarmużem. Zupa pochodzi z początku XX wieku i opiera się na podstawowych i powszechnie dostępnych produktach które uprawia się na Islandii. Zupa ziemniaczana z jarmużem ma specyficzny smak, który w dużej mierze zależy od tego jakiego wywaru użyjecie.  Jest zawiesista i sycąca. 

Islandzka zupa ziemniaczana z jarmużem



Składniki: 




  • 200-250g ziemniaków
  • 1 nieduża cebula
  • 3 duże garście jarmużu
  • litr dobrej jakości bulionu, wywaru warzywnego lub rosołu
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie: 




Bulion zagotować. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki i cebulę dodać  do gotującego się bulionu. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez około 15 minut lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Mieszać od czasu do czasu. Dodać drobno pokrojony jarmuż i gotować kolejne 5 minut, aż jarmuż zmięknie. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać masło. Zamieszać i podawać.


zupa ziemniaczana

Smacznego!

Kuchnia skandynawska 2018

1 komentarz:

  1. Podoba mi się ten przepis. Zapisuję do wypróbowania jesienią.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...