Islandzka zupa ziemniaczana z jarmużem
Kuchnia islandzka jest dość specyficzna i zdecydowanie mało znana na świecie. W związku z akcją skandynawską oraz moim pobytem na Islandii w tym roku, o czym mogliście przeczytać w podsumowaniu września, postanowiłam poświęcić kilka wpisów i przybliżyć Wam kuchnię tego kraju. W pierwszej kolejności ugotowałam bardzo prostą i szybką zupę ziemniaczaną z jarmużem. Zupa pochodzi z początku XX wieku i opiera się na podstawowych i powszechnie dostępnych produktach które uprawia się na Islandii. Zupa ziemniaczana z jarmużem ma specyficzny smak, który w dużej mierze zależy od tego jakiego wywaru użyjecie. Jest zawiesista i sycąca.
Islandzka zupa ziemniaczana z jarmużem
Składniki:
- 200-250g ziemniaków
- 1 nieduża cebula
- 3 duże garście jarmużu
- litr dobrej jakości bulionu, wywaru warzywnego lub rosołu
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Bulion zagotować. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki i cebulę dodać do gotującego się bulionu. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez około 15 minut lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Mieszać od czasu do czasu. Dodać drobno pokrojony jarmuż i gotować kolejne 5 minut, aż jarmuż zmięknie. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać masło. Zamieszać i podawać.
Smacznego!
Podoba mi się ten przepis. Zapisuję do wypróbowania jesienią.
OdpowiedzUsuń