Libańska zupa z soczewicą i ciecierzycą
Dziś chciałabym zaproponować Wam kolejną, cudowną, gęstą zupę - idealną na chłodne dni. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, jest pyszna i sycąca. Libańska zupa z soczewicą i ciecierzycą jest bardzo aromatyczna dzięki znacznej ilości przypraw i pikantna za sprawą harrisy - pasty z papryczek chili. Zupę tę przygotowałyśmy na kolejne wyzwanie wspólnego gotowania - zupę z zimowymi warzywami strączkowymi, razem ze mną w akcji udział wzięły: Mirabelka, Maggie i Ania. .
Składniki:
- 1 duża cebula drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 szczypty mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka pasty Harrisa
- pół czerwonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- pół puszki cieciorki
- 70g czerwonej soczewicy
- 500ml bulionu warzywnego
- sok z cytryny
- posiekana świeża kolendra (ewentualnie suszona)
- olej do smażenia
W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, smażyć aż cebula się zeszkli. Dodać suche przyprawy i harrisę. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć kilka minut. Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory, soczewicę, bulion i sok z cytryny. Dusić pod przykryciem 15 minut aż groch się ugotuje. Pod koniec gotowania dodać cieciorkę. Gotować jeszcze kilka minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać natychmiast przybrane kolendrą.
Smacznego!
wygląda cudownie i na pewno tak smakuje ;)
OdpowiedzUsuńO tak, była na prawdę wpsaniała ;) Polecam!
UsuńBardzo fajnie wygląda :))
OdpowiedzUsuńSmakuje jeszcze faniej ;)
UsuńWitam Cię w akcji ciecierzycowej
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Laura
Kiedyś robiłam, zresztą również w ramach wspólnego gotowania, marokańską zupę z soczewicy i ciecierzycy - była pyszna. Ta jest bardzo podobna, więc musi smakować wybornie ;)
OdpowiedzUsuń