sobota, 8 lutego 2014

Jedzonko do pracy # 13 Sałatka z tuńczyka z fasolą

Tak jak juz kiedys wspominalam, od nowego roku mialam plan regularnie przygotowywac soebie jedzenie do pracy, niestety poniewaz styczen mialam bardzo zajety, zwyczajnie nie mialam czasu, ani glowy do wymyslania zestawow do zabrania do pracy. Jednak ten miesiac wydaje sie, ze bedzie spokojny i mam nadzieje, ze uda mi sie regularnie przygotowywac pudeleczka z jedzeniem do pracy.
Dzis przygotowalam salatke, ktora postanowilismy przygotowac w ramach wyzwania 3po3. Salatka ma sie skladac z 3 glownych skladnikow: tunczyka, fasoli i salaty. Taka kombinacja jest wspaniala i mozna z niej stworzyc wiele szybkich i prostych salatek, idealnych zarowno na lunch do pracy jak i na stól dla gosci. Z pewnocia wszsytkim bedzie smakowala. Polecam!
Wraz ze mna w ramach wspolnego gotowania taka salatke postanowili przygotowac: Panna Malwinna, Mirabelka i Mopsik.

Skladniki:
  • puszka tunczyka w zalewie
  • pol puszki fasolki
  • pol glowki salaty romanesco poszatkowanej na paski grubosci okolo centymetra
  • 1 mala czerwona cebula pokrojona w drobniutka kostke
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • duza szczypta pieprzu kajenskiego
  • sol, pieprz


Przygotowanie:

Tunczyka odcedzic i przelozyc do miski, rozdrobnic. Dodac cebule i fasolke, doprawic sola i pieprzem, oliwa i sokiem z cytryny - dokladnie wymieszac. Dodac salate i delikatnie wymieszac.

Smacznego!

Drugie śniadanie w pracy Warzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014  Śniadanie mistrzów

3 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...