Sałatka z zielonego ogórka z koperkiem
26.7.18
2
Banalne
,
kuchnia skandynawska
,
kuchnia szwedzka
,
ogórek
,
przystawka
,
sałatka
,
surówka
,
Szybkie (do pół godziny)
Dziś zapraszam na prostą surówkę ze świeżego ogórka wg szwedzkiego przepisu. Sałatka z zielonego ogórka z koperkiem to idealny i orzeźwiający dodatek do każdego obiadu, szczególnie do mięs z grilla, kotletów lub szwedzkich pulpecików. Gorąco polecam te surówkę an upalne dni. Jest pyszna!
Sałatka z zielonego ogórka z koperkiem
Składniki:
- 1 ogórek wężowy
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki octu z białego wina
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ogórka pokroić na cieniutkie plasterki, najlepiej zrobić to na mandolinie, dzięki czemu wszystkie plasterki będą jednakowej grubości.
Plasterki ogórka przełożyć na sito, posypać dwoma szczyptami soli i zostawić do czasu aż ogórek puści wodę (10-15 minut). Następnie ogórka przelać wodą, odcisnąć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Plasterki ogórka przełożyć do miski, dodać cukier, koperek, ocet z białego wina oraz pieprz i wszytko dokładnie wymieszać. Ostawić do czasu serwowania.
Smacznego!
Na pewno ją już robiłam, ale nie widzę przepisu na blogu, może podałam jako dodatek przy innym przepisie. A zasługuje niewątpliwie na oddzielny wpis.
OdpowiedzUsuńNiby zwykla surowka z ogorka, nic nadzwyczajnego, a jest pyszna! Polecam! :)
Usuń