Printfriendly

Jedzonko do pracy #65


Witajcie!

Zapraszam na kolejny zestaw jedzonka do pracy! Tym razem będzie światowo - śniadanie pochodzi z kuchni arabskiej, jest to wariacja na temat sałatki fattoush, natomiast pomysł na lunch zaczerpnęłam z kuchni japońskiej (z której w końcu wywodzi się bento, czyli tradycja szykowania posiłków w pudełkach). Cały zestaw okazał się niezwykle smaczny, lekki i sycący ;) Polecam!

lunchbox, bento, co do jedzenia do pracy

Śniadanie:


Sałatka fattoush (pomidorki, czerwona cebula, rzodkiewka, ogórek, koperek, sumak, granat, feta, pieprz, oliwa, cytryna, zgrillowany chlebek arabski (u mnie tortilla)).

Lunch:


Soboro z indyka z jajkiem i groszkiem*


Soboro z indyka z jajkiem i groszkiem



Jak zrobić soboro z indyka:


  • 500g mielonego mięsa z indyka
  • 2 łyżeczki świeżego startego imbiru
  • 2 łyżki mirinu
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru
  • olej do smażenia

Sos sojowy, cukier, imbir i mirin dokładnie wymieszać w miseczce. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wrzucić mięso i wlać sos sojowy z dodatkami. Mięso smażyć, ciągle mieszając, aby mięso dobrze się rozdrobniło. Smażyć do czasu aż mięso nie będzie surowe, a nadal wilgotne i soczyste. Przełożyć na talerz, aby mięso ostygło.

Jak zrobić soboro jajeczne:


  • 4 jajka (porcja na 2 osoby)
  • 1 łyżka cukru
  • sól
Jajka roztrzepać z solą i cukrem. Na patelni roztopić masło i wylać na nią roztrzepane jajka. Smażyć przez kilka minut, aż spód zacznie się ścinać, następnie zacząć mieszać, aby jajko dobrze rozdrobnić, powinno wyglądać jak dość sucha jajecznica. Od razu zdjąć z ognia i przełożyć na talerz. 

Przygotowanie soboro:


Ugotowany ryż ułożyć na dnie pudełka, na ryżu ułożyć mięso z indyka (na jednej połowie), a na drugiej usmażone jajko, po środku ułożyć groszek (korzystam z mrożonego groszku, potrzebną ilość 2-3 garście zalewam wrzątkiem i zostawiam, aby groszek się "ugotował"). 

*Przepis na soboro pochodzi z książki "Just Bento".

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger