Placuszki z cukinią
24.7.18
0
cukinia
,
danie wegetariańskie
,
kuchnia arabska
,
kuchnia libańska
,
Łatwe
,
placuszki
,
Szybkie (do pół godziny)
Sezon na cukinię w pełni i z tego co widzę często poszukujecie ciekawych przepisów na wykorzystanie tego warzywa. U mnie również pojawiła się cukinia i przez chwilę zastanawiałam się co z niej przygotować i ostatecznie zdecydowałam się na placuszki z cukinią, które idealnie nadają się do spakowania do pudełka i zabrania jako lunch do pracy. Przepis na te placuszki pochodzi z kuchni libańskiej (The Lebanese Kitchen S. Hage), dzięki czemu są one aromatyczne i wyraziste w smaku, a to wszystko za sprawą przypraw i papryczki chilli. Placuszki z cukinią są niezwykle smaczne, o czym świadczy fakt, że bardzo smakowały K., a on nie jest fanem cukinii. Uważa ją za raczej bezsmakowe i nieciekawe warzywo, jednak w te placuszki wyjątkowo mu zasmakowały. Placuszki z cukinii zdecydowanie będą często gościły w mojej kuchni i w moich lunchboxach.
Polecam!
Placuszki z cukinią
Składniki:
- 2-3 jajka (w zależności od wielkości)
- 150ml mleka
- 5 łyżek masła roztopionego
- 100g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 nieduża cukinia
- 2 łodygi dymki
- 1 zielona papryczka chilli
- 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Jajka wbić do miseczki i lekko roztrzepać, wlać mleko i roztopione masło (masło najlepiej roztopić w mikrofalówce).
Do większej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Wlać mieszaninę jajek i mleka i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, w razie potrzeby odcisnąć nadmiar wody i dodać do ciasta. Do ciasta dodać także drobno posiekaną dymkę, zieloną papryczkę chilli i kmin rzymski. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej i nakładać po 1-2 łyżce ciasta formując niewielkie placuszki. Smażyć po kilka minut z każdej strony, lub do czasu aż będą miały złoty kolor. Usmażone placuszki przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby placuszki odsączyły się z nadmiaru tłuszczu.
Podawać na ciepło lub na zimno, skropione sokiem z cytryny (opcjonalnie).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.