Makaronowa zapiekanka z tuńczykiem
7.8.13
23
Banalne
,
kuchnia brytyjska
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
makaron
,
Szybkie (do pół godziny)
,
tuńczyk
Dziś przedstawiam danie, które jest bardzo smaczne, a jednocześnie nie trzeba się przy nim napracować - można powiedzieć, że robi się samo. Takim daniem jest makaronowa zapiekanka z tuńczykiem. Zapiekanka z tuńczykiem to ulepszona wersja bardzo popularnej na Wyspach Brytyjskich zapiekanki makaronowej z serem (macaroni cheese). Zapiekanki makaronowe są niezwykle proste w przygotowaniu, wystarczy ugotować makaron, wymieszać go z ulubionymi dodatkami i zapiec pod serem, często z dodatkiem sosu, aby masa nie była sucha. Jedyną wadą takich zapiekanek jest ich wysoka kaloryczność, ze względu na zawartość żółtego sera i śmietany. Zapiekanka makaronowa jest jednak bardzo dobrym rozwiązaniem gdy szybko chcemy nakarmić większą ilość głodomorów. Jeżeli lubicie tego typu potrawy, to polecam również zapiekankę makaronową z kiełbasą i pieczarkami!
Jak zrobić zapiekankę makaronową z tuńczykiem
Jak zrobić zapiekankę makaronową z tuńczykiem
Składniki:
- 250g ulubionego makaronu, najlepiej cienkie rurki (kolanka), ale mogą też być świderki
- puszka tuńczyka w oleju
- 2 mniejsze czerwone cebule
- 2 łyżki natki pietruszki
- 200g żółtego sera
- 200ml śmietany
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- papryka ostra lub pieprz kajeński
- sól, pieprz
Jak zrobić zapiekankę makaronową z tuńczykiem?
Makaron ugotować al dente. Odcedzić.
Makaron dokładnie wymieszać z tuńczykiem, drobniutko posiekaną cebulą, posiekaną natką pietruszki i połową sera.
Jajko rozkłócić ze śmietaną, dodać gałkę muszkatołową, doprawić solą i pieprzem.
Makaron zalać śmietaną z jajkiem i dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać pozostałym serem, oprószyć papryką lub pieprzem kajeńskim.
Zapiekankę makaronową z tuńczykiem piec przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać gorącą.
Jajko rozkłócić ze śmietaną, dodać gałkę muszkatołową, doprawić solą i pieprzem.
Makaron zalać śmietaną z jajkiem i dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać pozostałym serem, oprószyć papryką lub pieprzem kajeńskim.
Zapiekankę makaronową z tuńczykiem piec przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać gorącą.
Smacznego!
makaron można zastapic tym pełnoziarnistym, smietane jogurtem i już odchudzone danie a tuńczyk jest bardzo zdrowy ;))) swietna propozycja
OdpowiedzUsuńW sumie masz racje :) nastepnym razem musze wyprobowac taka wersje "light" :)
UsuńJak ja uwielbiam takie kaloryczne zapiekanki... Boskie! Liczy się przecież SMAK ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńW sumie racja;) najwazniejsze ze bardzo smaczne ;) Polecam!
UsuńMoze i kaloryczne, ale za to jakie pyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne! :)
UsuńRzeczywiście świetna odpowiedź na macaroni cheese, który dla mnie wygląda tak nudno i mdło, że nigdy nie odważyłam się go tknąć :) Twój nabrał charakteru. Gratuluję :)
OdpowiedzUsuńPo prostu zajebista
OdpowiedzUsuńTeż tak sądzę ;)
UsuńPo prostu zajebista
OdpowiedzUsuńMozna dodac pokrojone pomidory z bazylia i czosnek:) super danie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńOczywiscie! Mozna dodac dowolne, ulubione dodatki, aby danie nabralo indywidualnego charakteru ;)
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńJa byl tylko zamieniła tuńczyka na tego łososia https://mowisalmon.pl/produkty/mowi-pure-losos-wedzony-na-zimno-4-plastry/ Uwielbiam go w sałatkach.
OdpowiedzUsuńTaki makaron to świetne danie przy diecie redukcyjnej. Czytałam na ten temat ciekawy artykuł na stronie https://dawidwozniakowski.pl/dieta/dieta-na-redukcje/ Jeśli macie w planach zrzucić zbędne kilogramy, to warto tutaj zajrzec.
OdpowiedzUsuńZrobiłam u siebie i naprawdę jestem zachwycona. Dzięki za inspirację ! https://www.mopswkuchni.net/2020/04/01/zapiekanka-makaronowa-z-tunczykiem/
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo się cieszę, że zapiekanka smakowała :)
UsuńŚmietana kwaśna czy słodka?
OdpowiedzUsuńIle można przechowywać taką gotową zapiekankę w lodówce ?
OdpowiedzUsuńMyślę, że może postać dwa dni ;) U mnie nie ma tego problemu, bo znika błyskawicznie ;)
UsuńPiec z przykryciem czy bez?
OdpowiedzUsuńBez przykrycia, chodzi o to, aby składniki się podgrzały, a ser roztopił :) Smacznego!
UsuńA jaką śmietankę Pani daje?
OdpowiedzUsuń