Cukinia faszerowana mięsem
Cukinia to wspaniałe, letnie warzywo, które można przygotować na wiele sposobów. Dziś postanowiłam nafaszerować ją dobrze doprawionym, ostrym mięsem z dodatkiem marchewki, co sprawiło że było także lekko słodkie. Tak przyrządzona cukinia okazała się bardzo smacznym i sycącym daniem. Polecam!
Skladniki:
- 4 średnie cukinie
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie marchewki
- 1 papryczka chili
- 300g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego)
- bazylia, oregano, zioła prowansalskie
- słodka papryka w proszku
- odrobina pieprzy kajeńskiego
- 150 ml przecieru pomidorowego
- zółty ser
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Cukinie dokładnie umyć, przekroić wzdłuż na pół i podpiec w piekarniku aż lekko zmiękną.
W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej drobniutko pokrojoną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, oraz drobno pokrojoną papryczkę chili. Smażyć aż cebula się zeszkli. Dodać mięso, dokładnie wymieszać i smażyć aż lekko zbrązowieje.
Podsmażone cukinie delikatnie wydrążyć, zostawiając okolo półcentymetrową skórkę. Miąższ pokroić i dodać do mięsa. Do mięsa dolać przecier pomidorowy i dosypać ziół i przypraw, posolić i popieprzyć do smaku. Smażyć na niewielkim ogniu aż sos odparuje. Gdy farsz będzie gotowy i dobrze doprawiony wypełnić nim wydrążone cukinie, ulożyć je na blasze, posypać startym serem, popruszyć słodką papryką (ja użyłam przyprawy do pizzy) i zapiekać przez kilkanaście minut. Natychmiast podawać.
Smacznego!
mmmm jak smacznie <3
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne, jak tylko wyhaczę gdzieś cukinię większą od średniego ogórka (co w moich okolicach nie będzie proste), to na pewno popełnię :)
OdpowiedzUsuńMniam ! Uwielbiam !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://myszkagotuje.blogspot.com
No to juz wiem, co zrobie z tymi cukiniami, ktore mam akurat w lodowce :)
OdpowiedzUsuń