Risotto z zielonymi szparagami
6.6.17
13
danie wegańskie
,
danie wegetariańskie
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
ryż
,
szparagi
,
Szybkie (do pół godziny)
,
Walentynki
Risotto to jedno z moich ulubionych dań, a nie wiedzieć czemu przygotowuje je stosunkowo rzadko. Postanowiłam to naprawić i korzystając jeszcze z sezonu na szparagi przygotowałam risotto z zielonymi szparagami. Mam nadzieję, że u Was też jeszcze są szparagi, bo to włoskie danie jest wyśmienite i gorąco je wszystkim polecam!
O przygotowaniu prawdziwego, tradycyjnego risotto oraz o jego historii szeroko rozpisałam się przy przepisie na risotto z suszonymi grzybami. Jeżeli macie ochotę poczytać nieco więcej o tym tradycyjnym daniu i poznać fachową nomenklaturę, odsyłam Was do tego wpisu. Zapewniam, że jest bardzo interesujący, zawiera wiele porad i trików dotyczących przygotowania wybornego risotto ;)
Risotto to proste danie, ale gotując je trzeba mieć nieco wyczucia. Jestem pewna, że jeżeli za pierwszym razem nie wyjdzie Wam idealne, to kolejne będzie o wiele lepsze. Podczas gotowania trzeba obserwować ryż i to jak stopniowo zmienia się jego kolor i jak wydziela się skrobia, która sprawia że risotto staje się kremowe.
Risotto z zielonymi szparagami
Składniki:
- 2 szalotki bananowe, lub 1 średnia biała cebula
- 1 szklanka ryżu do risotto (arborio) (może być odrobinę więcej)
- 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 litr bulionu lub wywaru warzywnego
- pęczek zielonych szparagów (250g)
- 20-30g parmezanu startego na tarce o drobnych oczkach
- 3 łyżki masła
- oliwa do smażenia
Jak zrobić risotto z zielonymi szparagami
Bulion (brodo) powinien być gorący, najlepiej postawić go na małym palniku i gotować na malutkim ogniu, tak aby pomalutku się gotował i był cały czas wrzący. W ten sposób dolewając go do ryżu nie będziemy obniżać jego temperatury, dzięki temu ryż będzie cały czas równomiernie się gotował.
Na głębokiej patelni lub w rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę i 2 łyżki masła i zeszklić na nim drobno posiekaną szalotkę (cebulę), powinna być miękka, ale nie brązowa (soffritto).
Na patelnię wsypać ryż do risotto (arborio) i dokładnie wymieszać go z cebulą, aby pokrył się tłuszczem. Do ryżu wlać białe wino, wymieszać i gotować przez chwilę, aż cały płyn zostanie wchłonięty (riso).
Przygotować szparagi - odłamać zdrewniałe końcówki, szparagi pokroić na około 2 centymetrowe kawałki.
Do ryżu stopniowo dolewać gotujący się bulion, po około pół szklanki na raz. Delikatnie mieszać, a gdy płyn się wchłonie i risotto zaczyna stawać się suche wlać kolejna porcje bulionu. Trzeba tego mocno pilnować, aby ryz się nie przypalił
Po dolaniu drugiej porcji bulionu do risotto dodać dolne części szparagów (szczyty zostawić, będą dodane później, ponieważ gotują się szybciej niż łodygi). Risotto gotować przez kolejne kilkanaście minut, podlewając stopniowo bulionem. Gdy ryż będzie półtwardy dodać szczyty szparagów i gotować ryż do miękkości często mieszając - ryż powinien być al dente (condimenti). Pod koniec gotowania (po około 20 minutach) risotto zdjąć z ognia dodać masło i parmezan, energicznie wymieszać i natychmiast podawać.
Smacznego!
Uwielbiam risotto! Dziękuję za wzięcie udziału w akcji "Polak po Włosku" :)
OdpowiedzUsuńDziekuje za przyjecie do akcji. Ja rowniez uwielbiam risotto i wlasnie gdy je gotowalam zastanawialam sie czemu robie je tak rzadko ;)
Usuńbardzo pysznie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, że dołączyłaś do akcji :)
Dziękuję. Fajna akcja ;)
UsuńNie przepadam za risotto, a jeśli już, to takie, które ma więcej składników i akcentów smakowych:) Choć twoje na pewno też było smaczne.
OdpowiedzUsuńMoze po prostu nie jadlas prawdziwego wloskiego risotto ;) Takie risotto jest tak smaczne samo w sobie, ze nie potrzebuje nadmiaru dodatkow, najlepszym tego przykladem jest np. risotto milanese, ktore robione jest jedynie z dodatkiem szafranu, inne risotta przygotowane sa z jednym rodzajem dodatku, wyjatkiem jest risotto primavera - z mlodymi, wiosennymi warzywami, czy frutti di mare, czyli z owocami morza.
UsuńCzuję się nieswojo widząc tu przepis tak bliźniaczo podobny do naszego :)
OdpowiedzUsuńMoże dlatego, ze takie risotto to klasyka? :)
Usuń... i sezon na szparagi ;)
UsuńJak dawno nie jadłam risotto, Twoje wygląda minimalistycznie a jednak elegancko
OdpowiedzUsuńW takim razie polecam - jest pyszne! :)
UsuńSzparagi i ryz to bardzo przyjemne kulinarne polaczenie ;) Pozdrawiam, Daria xxx
OdpowiedzUsuńTak, to polaczenie smakowalo wysmienicie ;)
Usuń