Tarta z zielonymi warzywami
2.6.17
11
ciasto francuskie
,
creme fraiche
,
groszek
,
Kulinaria
,
mascarpone
,
przekąska
,
przystawka
,
szparagi
,
tarta
,
Walentynki
Tarta z zielonymi warzywami |
Tarta z zielonymi warzywami
Składniki:
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego (rozwałkowane)
- 100g creme fraiche (można zastąpić gęstą, kwaśną śmietaną)
- 100g serka mascarpone
- 20-30g parmezanu (grana padano)
- 1 ząbek czosnku
- pęczek dymki
- mały pęczek zielonych szparagów (250-300g)
- 2 garście zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- rukola lub inna ulubiona zielenina (roszponka, szpinak)
- oliwa i masło do smażenia
Jak zrobić tartę z zielonymi warzywami
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Ciasto rozłożyć na papierze do pieczenia, nożem zrobić nacięcie dookoła ciasta, około 2 cm od krawędzi (ostrożnie, aby nie przeciąć ciasta na wylot), środkową cześć ciasta ponakłuwać widelcem.
Ciasto przełożyć na blachę do pieczenia i piec przez 12-15 minut aż będzie rumiane i upieczone.
W międzyczasie rozgrzać patelnię, roztopić na niej masło z oliwą. Czosnek rozgnieść i drobno posiekać, szparagi i dymkę pokroić na mniejsze kawałki równej długości. Warzywa (czosnek, dymkę i szparagi) przesmażyć aż będą al dente - miękkie, ale wciąż jędrne i chrupiące. Warzywa trzeba mieszać lub podrzucać na patelni, aby się nie przypiekły. Pod koniec smażenia skropić sokiem z cytryny oraz doprawić solą i pieprzem.
Groszek ugotować (jeżeli używacie świeżego) lub zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut jeżeli używacie mrożonego.
W miseczce wymieszać creme fraiche, mascarpone oraz starty na tarce o małych oczkach parmezan, doprawić solą i pieprzem oraz niewielką ilością soku z cytryny.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, środkową część, delikatnie przycisnąć, ugnieść papierowym ręcznikiem, aby była płaska i równa.
Ciasto posmarować masą serową, ułożyć na niej przesmażone warzywa oraz zielony groszek, na wierzchu położyć rukolę lub inna ulubioną zieleninę. Natychmiast podawać.
Smacznego!
Zielona na maksa! Musiała smakować rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńMyślałam, że o to chodziło? :) Była rewelacyjna, nawet K. tak się zajadał, że mu się uszy trzęsły i mówił, że pyszna! :)
UsuńPrzepyszna bez wątpienia :D Mam wrażenie, że trawa za oknem nie jest taka zielona jak Twoja tarta :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Tarta jest na prawdę pyszna - gorąco polecam! :)
UsuńWow!!!Zapewne pyszności, a do tego jakże zielona :) Świetna :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Pyszna i zieloniutka, wiosenna) Polecam! :)
UsuńUwielbiam tarty :) A taka "na zielono" na pewno jest pyszna bez dwóch zdań. :)
OdpowiedzUsuńW takim razie polecam spróbować! Jest rewelacyjna i bardzo sezonowa;)
UsuńAle rewelacyjnie wygląda! Przepysznie!! Bardziej zielono się chyba nie dało ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuje ;) faktycznie bardiej zielono juz chyba byc nie moze ;)
UsuńSamo zdrowie i to na zielono :-).
OdpowiedzUsuń