Zupa szpinakowa z mlekiem kokosowym
1.6.17
2
Banalne
,
chilli
,
krem
,
Kulinaria
,
mleko kokosowe
,
szpinak
,
Szybkie (do pół godziny)
,
zupa
Zupa szpinakowa z mlekiem kokosowym |
Wiosna to czas gdy wszystko kwitnie i się zieleni. Z tego też powodu również w mojej kuchni zrobiło się zielono. Od dłuższego czasu nie jadłam żadnej zupy i miałam na nią ogromna ochotę. Chciałam jednak przygotować zupę wpisująca się w wiosenna aurę, dlatego też postanowiłam ugotować zupę szpinakową z mlekiem kokosowym. Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam, a okazało się ono wyśmienite - tak przygotowana zupa szpinakowa jest lekko pikantna, kwaskowa i ma wspaniały kokosowy posmak. Polecam ją każdemu, bo to świetna opcja na przemycenie szpinaku tym którzy za nim nie przepadają, a podany w ten sposób z pewnością zasmakuje największym sceptykom.
Zupa szpinakowa z mlekiem kokosowym
Składniki:
- 1 większa cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 2 łyżki szczypioru (dymki)
- 1 zielone chilli
- 400ml mleka kokosowego (puszka)
- 500ml bulionu lub wywaru warzywnego
- 400g świeżego szpinaku (zimą można zastąpić mrożonym)
- sok z polowy cytryny
- oliwa i masło do smażenia
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na nich cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz rozgnieciony i pokrojony czosnek.
Do smażącej się cebuli dodać tymianek, pokrojony szczypior oraz drobno posiekaną papryczkę chilli. Wszystko smażyć do czasu aż cebula się ładnie zeszkli i lekko przyrumieni.
Do smażącej się cebuli dodać tymianek, pokrojony szczypior oraz drobno posiekaną papryczkę chilli. Wszystko smażyć do czasu aż cebula się ładnie zeszkli i lekko przyrumieni.
Do przesmażonych warzyw wlać mleko kokosowe i gotować przez chwilę, aż zacznie wrzeć, dolać bulion i ponownie zagotować. Gotować przez kilka minut na małym ogniu, aby smaki się połączyły.
Do zupy dodać szpinak i gotować przez około 10 minut aż liście zwiędną, nie za długo jednak bo stracą kolor. Garnek zdjąć z ognia, wcisnąć sok z cytryny.
Zupę szpinakową dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę natychmiast podawać udekorowaną niewielką ilością śmietany lub jogurtu oraz listkami szpinaku.
Do zupy dodać szpinak i gotować przez około 10 minut aż liście zwiędną, nie za długo jednak bo stracą kolor. Garnek zdjąć z ognia, wcisnąć sok z cytryny.
Zupę szpinakową dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę natychmiast podawać udekorowaną niewielką ilością śmietany lub jogurtu oraz listkami szpinaku.
Smacznego!
Wszystko, co z mlekiem kokosowy, biorę w ciemno :) Musiała być przepyszna!
OdpowiedzUsuńSuper! Tak byla pyszna i bedzie sie u mnie pojawiac czesciej :)
Usuń