Printfriendly

Udziec z indyka pieczony na warzywach


pieczony udziec z indyka


Udziec z indyka pieczony na warzywach to świetny i niedrogi pomysł na pyszny obiad. 
W ubiegłym tygodniu pisałam jak trafiłam w sklepie na ten wielki kawał mięsa, który był podzielony na dwie części - pałkę i podudzie. Pałkę upiekłam z masłem czosnkowym, a podudzie postanowiłam upiec z warzywami w panierce z tradycyjnymi przyprawami. Dziś chcę przedstawić Wam przepis właśnie na to danie, bo tak przygotowany indyk jest niezwykle smaczny, soczysty i aromatyczny. Udziec z indyka pieczony na warzywach gorąco polecam na rodzinny obiad. Jeżeli nie zjecie całego mięsa na obiad, to gdy ostygnie świetnie nadaje się jako wędlina na kanapki. Poniższy przepis jest bardzo prosty i świetnie nadaje się do tzw. "czyszczenia lodówki" czy wykorzystania nieco zwiędniętych warzyw.



udziec z indyka z warzywami

Udziec z indyka pieczony na warzywach



Składniki: 


  • Podudzie z indyka z kością (waga około 1kg)
  • Warzywa:
    • kilka marchewek
    • kilka pietruszek
    • ziemniaki (najlepiej sałatkowe)
    • por
    • łodyga selera naciowego
    • kilka ząbków czosnku
    • cebula
  • Kilka gałązek świeżego tymianku
  • Rozmaryn
  • 2 liście laurowe
  • Mieszanka przypraw do mięsa:
    • 1 łyżeczka soli
    • papryka słodka i ostra
    • majeranek
    • zioła prowansalskie
    • pieprz
  • oliwa
  • rękaw do pieczenia

jak zrobic udziec z indyka


Jak zrobić udziec z indyka pieczony na warzywach? 


Mięso umyć, oczyścić i położyć na desce, aby obeschło.

Przygotować marynatę do mięsa - w miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty.
Mięso natrzeć marynatą i odstawić na czas przygotowywania warzyw.

Warzywa (marchewkę i pietruszkę) obrać i pokroić w grubsze plasterki. Ziemniaki obrać, jeżeli używacie ziemniaków sałatkowych (malutkich) to wrzucić je w całości, zwykłe, większe ziemniaki pokroić w większą kostkę. Pora i seler naciowy pokroić na cienkie plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Czosnek tylko obrać ze skórki.

Rękaw do pieczenia ułożyć na blasze z piekarnika i wrzucić do niego wszystkie przygotowane wcześniej warzywa. Warzywa oprószyć solą i pieprzem, dodać tymianek, rozmaryn i liść laurowy. Skropić oliwą. 
Na warzywach położyć zamarynowane mięso. Rękaw zamknąć i całość wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 1,5 godziny. Zależy od wagi mięsa. 
Udziec z indyka podawać z upieczonymi warzywami. Można polać sosem, który powstał podczas pieczenia. 

udziec z indyka pieczony

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Szukałam indyka pieczonego w rękawie! Uważam, że twój przepis jest najlepszy. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger