Udziec z indyka pieczony z masłem czosnkowym
Ostatnio będąc w sklepie trafiłam na porcję udźca z indyka. Były tam właściwie dwie części - pałka i podudzie. Całość ważyła ponad 1,5kg. Ponieważ mięso było podzielone, postanowiłam przygotować je na dwa różne sposoby. Pierwszy prezentuje dziś, a jest to udziec z indyka pieczony z masłem czosnkowym. Takie pieczyste z indyka jest bardzo proste do przygotowania, a świetnie sprawdza się na rodzinną kolację.
Udziec z indyka pieczony z masłem czosnkowym
Składniki:
- udziec z indyka z kością
- główka czosnku
- 2 czubate łyżki miękkiego masła
- 1 łyżeczka soli
Jak zrobić pieczony udziec z indyka?
Na suchej patelni uprażyć czosnek - główkę czosnku podzielić na ząbki, ale ich nie obierać. Prażyć na niedużym ogniu, na suchej patelni, aż skorka się przypiecze, a czosnek będzie miękki. Zdjąć z patelni i odstawić do wystygnięcia.
Udziec z indyka umyć i oczyścić, po czym osuszyć.
Uprażone ząbki czosnku obrać ze skórki i przełożyć do niedużej miseczki i rozgnieść widelcem, dodać masło i sól i dokładnie wymieszać z czosnkiem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Udziec z indyka natrzeć masłem czosnkowym, położyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym, przykryć folią aluminiową i piec przez około 1,5 godziny (w zależności od wielkości). Pod koniec pieczenia zdjąć folię, aby skórka się przyrumieniła.
Pieczony udziec z indyka podawać z ziemniakami i ulubioną surówką np. z kopru włoskiego i selera naciowego.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.