Surówka z kopru włoskiego i selera naciowego
Zima, to czas, gdy brakuje niektórych warzyw. Są jednak warzywa typowo zimowe, które idealnie sprawdzą się do surówek. Taką właśnie zimową surówką pełną, witamin jest surówka z kopru włoskiego i selera naciowego. Piękna, aromatyczna i zielona surówka idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Swietnie pasuje do pieczonych mięs. Polecam!
Surówka z kopru włoskiego i selera naciowego
Składniki:
- 1 większy koper włoski
- 3-4 łodygi selera naciowego
- oliwa z oliwek extra virgin
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- różowy pieprz do przybrania (opcjonalnie)
Jak zrobić surówkę z kopru włoskiego i selera naciowego?
Koper włoski pokroić w cienkie plasterki (najlepiej zrobić to na mandolinie). Przełożyć do miski.
Seler naciowy umyć i pokroić w cienkie plasterki i dodać do kopru. Warzywa skropić oliwą extra virgin i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem i delikatnie wymieszać przybrać świeżo mielonym różowym pieprzem i podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.