Printfriendly

Pie z kurczakiem i pieczarkami

zapiekanka z kurczaka z pieczarkami pod ciastem francuskim

Po gotowaniu rosołu zostało mi trochę gotowanego mięsa i Chciałam je jakoś fajnie wykorzystać. Zdecydowałam się zrobić pie z kurczakiem i pieczarkami. Taki pie [paj], czyli zapiekanka pod ciastem francuskim, to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa rosołowego. Na blogu możecie znaleźć przepis na pie z kurczakiem i porem. Tym razem postanowiłam połączyć mięso z kurczaka z pieczarkami i aromatycznymi ziołami. Do przygotowania takich zapiekanek używam gotowego ciasta francuskiego, dzięki czemu danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Gorąco polecam pie z kurczakiem i pieczarkami, bo jest pyszny!


pie z kurczakiem i pieczarkami

Pie z kurczakiem i pieczarkami


Składniki: 


  • mięso rosołowe, obrane z kości i rozdrobnione
  • 500g pieczarek (lub więcej w zależności od ilości mięsa)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100ml rosołu
  • 2 gałązki świeżego tymianku (lub pół łyżeczki suszonego)
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • słodka papryka
  • ostra papryka (do smaku)
  • 2-3 łyżki serka kremowego (np. Philadelphia)
  • sół, pieprz
  • oliwa i masło do smażenia
  • 1 jajko do posmarowania ciasta

Jak zrobić pie z kurczakiem i pieczarkami? 


Na dużej patelni rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. 
Gdy cebula zmięknie i lekko zbrązowieje dodać pieczarki pokrojone w niezbyt cienkie plasterki. 
Dodać słodką i ostrą paprykę, tymianek i zioła prowansalskie,  wszystko wymieszać i smażyć aż pieczarki zmiękną. 
Dodać serek kremowy (Philadelphia) i rosół i dokładnie wymieszać. Dodać kurczaka, wymieszać i chwilę dusić na niewielkim ogniu, aż sos nieco zgęstnieje. Doprawić smaku solą i pieprzem.

Wyłączyć i przestudzić.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Jajko wbić do niedużej miseczki i roztrzepać widelcem.

Farsz kurczakowo - pieczarkowy przełożyć do naczynia do zapiekania*, najlepiej z szerokim, płaskim brzegiem. Naczynie nakryć rozwałkowanym ciastem francuskim, ciasto przycisnąć (przykleić) do brzegów naczynia, a po środku zrobić małą dziurkę, aby para miała którędy uchodzić. 
Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika na około 20 minut lub do czasu aż ciasto będzie rumiane. 

Pie z kurczaka z pieczarkami podawać z ulubioną sałatą. 

zapiekanka z kurczaka i pieczarek

------------------

* Pie można przygotować w jednym dużym naczyniu lub w mniejszych, indywidualnych naczynkach. Jeżeli przygotujecie go w dużym naczyniu, wtedy możecie to naczynie postawić na desce na środku stołu i porcje pie nakładać na talerze z kawałkami upieczonego ciasta. Indywidualne pie postawić na talerzykach i  serwować w naczynkach w których się piekły. Koniecznie pamiętajcie, aby uprzedzić gości, że naczynia są bardzo gorące!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger