Pie z kurczakiem i pieczarkami
25.2.20
0
ciasto francuskie
,
Czasochłonne (ponad godzina)
,
kurczak
,
Łatwe
,
mięso rosołowe
,
pieczarki
Po gotowaniu rosołu zostało mi trochę gotowanego mięsa i Chciałam je jakoś fajnie wykorzystać. Zdecydowałam się zrobić pie z kurczakiem i pieczarkami. Taki pie [paj], czyli zapiekanka pod ciastem francuskim, to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa rosołowego. Na blogu możecie znaleźć przepis na pie z kurczakiem i porem. Tym razem postanowiłam połączyć mięso z kurczaka z pieczarkami i aromatycznymi ziołami. Do przygotowania takich zapiekanek używam gotowego ciasta francuskiego, dzięki czemu danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Gorąco polecam pie z kurczakiem i pieczarkami, bo jest pyszny!
Pie z kurczakiem i pieczarkami
Składniki:
- mięso rosołowe, obrane z kości i rozdrobnione
- 500g pieczarek (lub więcej w zależności od ilości mięsa)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100ml rosołu
- 2 gałązki świeżego tymianku (lub pół łyżeczki suszonego)
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- słodka papryka
- ostra papryka (do smaku)
- 2-3 łyżki serka kremowego (np. Philadelphia)
- sół, pieprz
- oliwa i masło do smażenia
- 1 jajko do posmarowania ciasta
Jak zrobić pie z kurczakiem i pieczarkami?
Na dużej patelni rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę.
Gdy cebula zmięknie i lekko zbrązowieje dodać pieczarki pokrojone w niezbyt cienkie plasterki.
Dodać słodką i ostrą paprykę, tymianek i zioła prowansalskie, wszystko wymieszać i smażyć aż pieczarki zmiękną.
Dodać serek kremowy (Philadelphia) i rosół i dokładnie wymieszać. Dodać kurczaka, wymieszać i chwilę dusić na niewielkim ogniu, aż sos nieco zgęstnieje. Doprawić smaku solą i pieprzem.
Wyłączyć i przestudzić.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Jajko wbić do niedużej miseczki i roztrzepać widelcem.
Farsz kurczakowo - pieczarkowy przełożyć do naczynia do zapiekania*, najlepiej z szerokim, płaskim brzegiem. Naczynie nakryć rozwałkowanym ciastem francuskim, ciasto przycisnąć (przykleić) do brzegów naczynia, a po środku zrobić małą dziurkę, aby para miała którędy uchodzić.
Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika na około 20 minut lub do czasu aż ciasto będzie rumiane.
Pie z kurczaka z pieczarkami podawać z ulubioną sałatą.
------------------
* Pie można przygotować w jednym dużym naczyniu lub w mniejszych, indywidualnych naczynkach. Jeżeli przygotujecie go w dużym naczyniu, wtedy możecie to naczynie postawić na desce na środku stołu i porcje pie nakładać na talerze z kawałkami upieczonego ciasta. Indywidualne pie postawić na talerzykach i serwować w naczynkach w których się piekły. Koniecznie pamiętajcie, aby uprzedzić gości, że naczynia są bardzo gorące!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.