Pie z kurczakiem i porem
Od dawna miałam ochotę na zapiekankę z kurczaka i pora. Postanowiłam przygotować ją na sposób brytyjski, czyli zapieczoną pod ciastem francuskim w kremowym sosie. W pierwszej chwili taka zapiekanka może wydawać się mdła, jednak nic bardziej mylnego - pora i kurczaka trzeba po prostu odpowiednio doprawić przyprawami i ziołami, dzięki czemu całość staje się wyrazista i aromatyczna. Ja przygotowałam to danie na bardzie udek z kurczaka, jednak pie z kurczaka świetnie nadaje się do wykorzystania mięsa z rosołu, z którym często nie wiadomo co zrobić. Takie mięso trzeba równie intensywnie doprawić, aby zapiekanka miała wyrazisty smak. Myślę, że taka pie z kurczaka z porem, to świetny pomysł na rodzinną kolację na ciepło lub sobotni obiad - ciepła i rozgrzewająca, to takie domowe, komfortowe jedzenie, które może nie wygląda urzekająco na talerzu, ale smakuje niebiańsko! Gorąco polecam wypróbować przy najbliższej okazji!
Pie z kurczakiem i porem
Składniki:
- 2-4 pory (zależy od wielkości i grubości)
- 300g wędzonego boczku
- 500g wyfiletowanych udek z kurczaka lub mięsa rosołowego
- zioła - oregano, szałwia, zioła prowansalskie, tymianek
- słodka i ostra papryka
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- masło
- 2 łyżki mąki
- 150-200ml mleka lub rosołu
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- 1 jajko
Jak zrobić pie'a z kurczakiem i porem?
Boczek pokroić w niewielką kostkę i przesmażyć na patelni na niewielkim ogniu, aż zacznie wytapiać się tłuszcz. Gdy boczek nieco się przyrumieni, dodać pora pokrojonego w cienkie plasterki i smażyć na niewielkim ogniu do czasu aż por zmięknie. Do smażącego się pora dodać nieco masła, aby był bardziej kremowy. Pora doprawić do smaku ziołami (oregano, szałwią, tymiankiem i ziołami prowansalskimi) i przyprawami (słodka i ostra papryka). Przesmażonego pora z boczkiem przełożyć do miski, a na patelni przesmażyć kurczaka pokrojonego na niewielkie kawałki (jeżeli używacie surowego) z dodatkiem przypraw (sól, pieprz, papryka, zioła), czosnku i odrobiny soku z cytryny. Kurczaka smażyć tylko chwilę, aż przysmaży się z wierzchu, ale nie musi być całkowicie usmażony, dojdzie podczas pieczenia. Przesmażonego kurczaka dodać do pora i boczku i dokładnie wymieszać.
Jeżeli używacie mięsa rosołowego, należy je rozdrobić i również nieco doprawić ulubionymi przyprawami i dodać do przesmażanego pora.
Przygotowanie sosu:
Na patelni od smażenia kurczaka (wykorzystując pozostały tam tłuszcz i przyprawy) przygotować sos - dodać 2 łyżki masła i 2 łyżki mąki, wymieszać, przesmażyć, po czym powoli dolewać mleko lub rosół, aż powstanie gładki i średnio gęsty sos. Doprawić gałką muszkatołowa i pieprzem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Kurczaka z porem i bekonem przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sosem i wymieszać. Farsz przykryć ciastem francuskim, przycisnąć na bokach, aby dobrze przylegało do naczynia, w jednym miejscu można zrobić niewielką dziurkę, aby nadmiar pary miał ujście. Ciasto można udekorować wg własnego uznania, po czym posmarować rozkłóconym jajkiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30-40 minut aż farsz będzie gorący, a wierzch ładnie rumiany.
Pie z kurczakiem i porem podawać gorący.
Smacznego!
Danie wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam wypróbować, bo jest pyszne! :)
Usuń