Spring rolls, czyli wiosenne zawijaski
26.3.19
2
awokado
,
Banalne
,
czerwona kapusta
,
danie wegańskie
,
danie wegetariańskie
,
krewetki
,
marchewka
,
ogórek
,
Szybkie (do pół godziny)
Dziś mam dla Was wspaniałe, wiosenne i kolorowe danie - spring rolls, czyli wiosenne zawijaski. Spring rolls kojarzą się przede wszystkim ze smażonymi na głębokim tłuszczu sajgonkami serwowanymi głównie w chińskich barach z jedzeniem na wynos. Spring rolls, które dziś serwuję to lekkie, wiosenne zawijaski pełne kolorowych i chrupiących warzyw.
Oczywiście do wiosennych zawijasków możecie włożyć nie tylko ulubione warzywa, ale także przesmażonego w przyprawach kurczaka czy ugotowane krewetki. Wiosenne rollsy świetnie smakują w połączeniu z awokado, które także włożyłam do moich zawijasków.
Spring rollsy to świetny pomysł na lekką i dietetyczną przekąskę, świetnie sprawdzą się na imprezę - Wasi goście z pewnością będą zachwyceni ich pięknymi kolorami. Jeżeli przygotujecie nadmiar wiosennych zawijasków możecie zapakować je do pudełka i zabrać jako lunch do pracy.
Spring rolls wymagają oczywiście odpowiedniego dodatku, którym są oczywiście odpowiednie sosy. Ja przygotowałam do nich dwa nieco pikantne sosy: sos kokosowo - orzechowy i lekki sos słodko - kwaśny, oba gorąco polecam, choć są diametralnie różne, mam jednak nadzieję, że Wam zasmakują. Sos kokosowo - orzechowy był tak pyszny, że wyjadałam go łyżką z garnuszka ;)
Spring rolls przygotowałam wraz z Mirabelką w ramach naszego kulinarnego wyzwania.
Spring rolls, czyli wiosenne zawijaski
Składniki:
Spring rolls:
- papier ryżowy
- makaron ryżowy (vermiccelli) (100g)
- czerwona papryka
- kilka surowych marchewek
- zielony ogórek
- sałata
- ugotowane krewetki
- awokado
- świeża kolendra
Sos kokosowo - orzechowy:
- puszka mleka kokosowego (400ml)
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1 łyżka sosu sojowego
- sok z połowy limonki
- 2 łyżki cukru
Sos słodko - kwaśmy:
- 50ml wody
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki sosy rybnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu ryżowego
- 0,5 czerwonej papryczki chilli (mniej lub więcej do smaku)
Przygotowanie spring rolls:
Makaron ryżowy połamać na mniejsze kawałki, włożyć do miski i zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut do czasu aż zmięknie. Odcedzić na sicie.
Przygotowanie warzywa - umyć, obrać i pokroić w cienkie paski (julienne), kapustę cienko poszatkować, awokado pokroić na cienkie plasterki.
Przygotowanie rollsów - do dużego, głębokiego talerza nalać gorącej wody. Papier ryżowy zamoczyć w wodzie, papier nie musi zrobić się od razu miękki, wystarczy że będzie zwilżony, po chwili zmięknie i zrobi się elastyczny. Zwilżony papier ryżowy położyć na desce i nakładać na jego środkową część ulubione warzywa i makaron ryżowy, po czym zwinąć rollsy jak kopertę - boki papieru zawinąć do środka, po czym zawinąć dolną część, aby powstała koperta, a następnie zrolować od dołu do góry.
Przygotowanie sosu kokosowo - orzechowego:
Do małego garnka wlać mleko kokosowe, pastę curry i masło orzechowe, gotować na małym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą. Doprawić sosem sojowym, sokiem z limonki i cukrem. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Przygotowanie sosu słodko - kwaśnego:
W kubku wymieszać wodę z cukrem, sosem sojowym, sosem rybnym i octem ryżowym. Dodać czosnek wyciśnięty przez praskę oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli. Odstawić na kilkanaście minut, aby smaki się "przegryzły". Spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku. Sos powinien być wyrazisty, lekko pikantny, słodko - kwaśny.
Spring rollsy serwować na dużym talerzu z sosami podanymi w indywidualnych miseczkach.
Smacznego!
Wlasnie mam opakowanie papieru ryzowego i paczke ryzowego vermicelli, ktore kupilem pod impulsem w chinskim sklepie i za grosz nie moglem sie zabrac do zrobienia czegos z tymi produktami. Teraz nie mam juz wymowki :D
OdpowiedzUsuńNo to zdecydowanie nie masz wymowki teraz :) Wiosenne rollsy, sa na prawde swietne! Szczegolnie polecam te z krewetkami ;)
Usuń