Printfriendly

Spring rolls, czyli wiosenne zawijaski



spring rolls

Dziś mam dla Was wspaniałe, wiosenne i kolorowe danie - spring rolls, czyli wiosenne zawijaski. Spring rolls kojarzą się przede wszystkim ze smażonymi na głębokim tłuszczu sajgonkami serwowanymi głównie w chińskich barach z jedzeniem na wynos. Spring rolls, które dziś serwuję to lekkie, wiosenne zawijaski pełne kolorowych i chrupiących warzyw. 


wiosenne rollsy


Oczywiście do wiosennych zawijasków możecie włożyć nie tylko  ulubione warzywa, ale także przesmażonego w przyprawach kurczaka czy ugotowane krewetki. Wiosenne rollsy świetnie smakują w połączeniu z awokado, które także włożyłam do moich zawijasków. 
Spring rollsy to świetny pomysł na lekką i dietetyczną przekąskę, świetnie sprawdzą się na imprezę - Wasi goście z pewnością będą zachwyceni ich pięknymi kolorami. Jeżeli przygotujecie nadmiar wiosennych zawijasków możecie zapakować je do pudełka i zabrać jako lunch do pracy. 
Spring rolls wymagają oczywiście odpowiedniego dodatku, którym są oczywiście odpowiednie sosy. Ja przygotowałam do nich dwa nieco pikantne sosy: sos kokosowo - orzechowy i lekki sos słodko - kwaśny, oba gorąco polecam, choć są diametralnie różne, mam jednak nadzieję, że Wam zasmakują. Sos kokosowo - orzechowy był tak pyszny, że wyjadałam go łyżką z garnuszka ;) 
Spring rolls przygotowałam wraz z Mirabelką w ramach naszego kulinarnego wyzwania.

jak zrobić wiosenne rollsy


Spring rolls, czyli wiosenne zawijaski


Składniki: 



Spring rolls:



  • papier ryżowy
  • makaron ryżowy (vermiccelli) (100g)
  • czerwona papryka
  • kilka surowych marchewek
  • zielony ogórek
  • sałata
  • ugotowane krewetki
  • awokado
  • świeża kolendra



Sos kokosowo - orzechowy:



  • puszka mleka kokosowego (400ml)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sok z połowy limonki
  • 2 łyżki cukru



Sos słodko - kwaśmy:


  • 50ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki sosy rybnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 0,5 czerwonej papryczki chilli (mniej lub więcej do smaku)



wiosenne zawijasy

Przygotowanie spring rolls: 



Makaron ryżowy połamać na mniejsze kawałki, włożyć do miski i zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut do czasu aż zmięknie. Odcedzić na sicie. 

Przygotowanie warzywa - umyć, obrać i pokroić w cienkie paski (julienne), kapustę cienko poszatkować, awokado pokroić na cienkie plasterki.

Przygotowanie rollsów - do dużego, głębokiego talerza nalać gorącej wody. Papier ryżowy zamoczyć w wodzie, papier nie musi zrobić się od razu miękki, wystarczy że będzie zwilżony, po chwili zmięknie i zrobi się elastyczny. Zwilżony papier ryżowy położyć na desce i nakładać na jego środkową część ulubione warzywa i makaron ryżowy, po czym zwinąć rollsy jak kopertę - boki papieru zawinąć do środka, po czym zawinąć dolną część, aby powstała koperta, a następnie zrolować od dołu do góry. 


Przygotowanie sosu kokosowo - orzechowego:



Do małego garnka wlać mleko kokosowe, pastę curry i masło orzechowe, gotować na małym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą. Doprawić sosem sojowym, sokiem z limonki i cukrem. W razie potrzeby doprawić do smaku. 


Przygotowanie sosu słodko - kwaśnego:


W kubku wymieszać wodę z cukrem, sosem sojowym, sosem rybnym i octem ryżowym. Dodać czosnek wyciśnięty przez praskę oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli. Odstawić na kilkanaście minut, aby smaki się "przegryzły". Spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku. Sos powinien być wyrazisty, lekko pikantny, słodko - kwaśny.

Spring rollsy serwować na dużym talerzu z sosami podanymi w indywidualnych miseczkach. 

wiosenne sajgonki

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wlasnie mam opakowanie papieru ryzowego i paczke ryzowego vermicelli, ktore kupilem pod impulsem w chinskim sklepie i za grosz nie moglem sie zabrac do zrobienia czegos z tymi produktami. Teraz nie mam juz wymowki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to zdecydowanie nie masz wymowki teraz :) Wiosenne rollsy, sa na prawde swietne! Szczegolnie polecam te z krewetkami ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger