Printfriendly

Kurczak makhani


kurczak maślany

Kuchnia indyjska jest niezwykle bogata i różnorodna. Każdy region Indii charakteryzuje się nieco innymi rodzajami dań typu curry. Dziś przygotowałam kurczaka makhani, znanego także pod nazwą kurczak maślany, ponieważ słowo makhan w języku Hindi oznacza właśnie masło. Curry maślane, znane pod angielską nazwą butter chicken wywodzi się z Indii Północnych. Jak wskazuje nazwa do przygotowania tego curry wykorzystuje się sporą ilości masła, dzięki czemu sos jest delikatny, kremowy i aromatyczny. 


butter chicken

Przygotowanie kurczaka makhani jest nieco czasochłonne i jeżeli spojrzycie na listę składników to może się zakręcić w głowie od jej długości. Lista składników jest tak długa ze względu na ilość przypraw wykorzystanych do przygotowania domowej mieszanki, w której marynowane jest mięso. Kuchnia indyjska wymaga sporej ilości przypraw, ale jestem przekonana że większość z nich znajdziecie w swojej szafce z przyprawami. Jeżeli chcecie "bawić się" w gotowanie dań kuchni indyjskiej, to należy poczynić niezbędne zakupy, aby mieć pod ręką podstawowe (bazowe) przyprawy do przygotowania dań curry. Jeżeli bylibyście zainteresowani to mogę przygotować osobny wpis dotyczący przypraw wykorzystywanych w tej kuchni - koniecznie dajcie znać!
Wracając do dzisiejszego przepisu - jak już wspomniałam, przygotowanie tego curry jest nieco czasochłonne i składa się z kilku etapów, ale można je rozłożyć w czasie. Dzień wcześniej można przygotować marynatę i sos bazowy, po czym wszystko schować do lodówki, a następnego dnia tylko zgrillować kurczaka i odgrzać sos. 
Gorąco polecam to danie ponieważ jest niezwykle smaczne i aromatyczne! 
Przepis na kurczaka makhani zaczerpnęłam z książki Kudłaci Kucharze - Najlepsze Curry. 

jak zrobic curry z kurczaka

Kurczak makhani



Składniki:


  • 4 piersi z kurczaka
  • świeża kolendra do przybrania

Marynata:

  • 1 łyżka nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 0,5 łyżeczki nasion kardamonu wyjętych z łupinek
  • 4 goździki
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach
  • 2 łyżeczki mielonej kozieradki
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki lub pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru (2-3cm ok 25g)
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

Sos:

  • 100g masła
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • spory kawałek imbiru (ok 35g)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • puszka krojonych pomidorów (400g)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml śmietany

jak zrobic indyjskie curry

Jak zrobić kurczaka makhani:


Przygotowanie marynaty:


Na suchej patelni uprażyć kmin rzymski, kolendrę, ziarna kardamonu, goździki i ziarna pieprzu. Prażyć przez kilka minut aż zaczną wydobywać się aromaty po czym przełożyć przyprawy do moździerza i utrzeć. Dodać sypkie przyprawy: kozieradkę, kurkumę, paprykę i chilli oraz sól i ponownie wszystko razem utrzeć, aby przyprawy się połączyły i powstała miałka mieszanka.

Do większej szklanej miski wsypać 3 łyżki mieszanki przypraw, dodać 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę, starty na tarce o drobnych oczkach imbir i jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać.

Kurczaka umyć, oczyścić i osuszyć. Pokroić na kawałki większego kęsa i przełożyć do mieszanki przypraw i jogurtu. Wymieszać, tak aby jogurt dokładnie pokrył mięso. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny lub na noc. 

Przygotowanie sosu:


W rondlu rozgrzać olej z masłem, gdy się połączą przesmażyć na nim pokrojoną cebulę, rozgniecione ząbki czosnku i imbir starty na tarce o małych oczkach. Rondel przykryć, a cebulę smażyć przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Gdy cebula zmięknie dodać pozostałą część przygotowanej wcześniej w moździerzu mieszanki przypraw oraz kurkumę, dokładnie wymieszać i smażyć przez kolejnych kilka minut. 
Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, cukier i sól, zamieszać i gotować przez kolejne 10 minut od czasu do czasu mieszając. Dolać 200 ml wody i ponownie zagotować, po czym dusić na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę. Sos chwilę przestudzić po czym dokładnie zmiksować. Ja przełożyłam sos do wysokiego naczynia i zmiksowałam go mikserem ręcznym, można go także zmiksować w kielichu miksera. Sos można przygotować np. dzień wcześniej, po ostygnięciu schować do lodówki przykryty folią spożywczą. 

kurczak po indyjsku jak zrobic

Przygotowanie kurczaka maślanego:


Kawałki zamarynowanego kurczaka luźno nadziać na patyczki do szaszłyków. Mocno rozgrzać grilla lub patelnię grillową, ewentualnie piekarnik z opcją grilla i grillować kurczaka po kilka minut z każdej strony, aż mięso nie będzie surowe. Mięso może być lekko przypieczone. 

W czasie gdy mięso się grilluje, na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki masła i wlać na nią przygotowany wcześniej i zmiksowany sos. Powoli zagotować, po czym zmniejszyć gaz, aby sos delikatnie pyrkał. Sos regularnie mieszać. Grillowanego kurczaka zdjąć z szaszłyków i dodać do sosu, chwilę gotować po czym od razu podawać przybrany świeżą kolendrą. 
Kurczaka makhani można podawać z ryżem lub chlebkiem naan. 

kuchnia indyjska przepis

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger