środa, 8 listopada 2017

Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych



pieczone warzywa
Sałatka z pieczonych warzyw


Jesień to pora, gdy brak świeżych, zielonych warzyw, istnieje jednak całe mnóstwo warzyw korzeniowych, które o tej porze roku są najsmaczniejsze, dlatego warto z nich korzystać i przygotowywać na wszelkie możliwe sposoby. Ja dziś przygotowałam sałatkę z pieczonych warzyw korzeniowychPrzepis na nią zaczerpnęłam z książki The Scandinavian Cookbook T. Hanhemann. Sałatka jest niezwykle prosta do przygotowania, a smakuje wybornie. Dodatek octu balsamicznego, który nie jest oczywistym dodatkiem w kuchni skandynawskiej, nadaje jej charakteru. Słodkie warzywa nabierają wspaniałego kwaskowatego posmaku. Taka sałatka jest idealnym dodatkiem do obiadu, ale równie dobrze może stanowić główne danie. Gorąco polecam!





pieczone warzywa

Sałatka z pieczonych warzyw


Składniki

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki lub pasternak
  • pół selera
  • 3-4 buraki
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • ocet balsamiczny



warzywa pieczone


Przygotowanie


Piekarnika nagrzać do 180 stopni.
Wszystkie warzywa obrać i pokroić w plastry (marchewkę i pietruszkę wzdłuż, buraki i selera najpierw przekroić na pół, a następnie na plastry). Pokrojone warzywa ułożyć na blasze do pieczenia, posolić i popieprzyć, skropić oliwą i wymieszać. Wstawić do piekarnika i piec przez około godzinę - półtorej, lub do czasu aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane, powinny być jędrne. 
Wyjąć z piekarnika, skropić octem balsamicznym, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem i podawać. Warzywa można podać jako danie główne lub jako dodatek do mięs.


pieczone zimowe warzywa

Smacznego!

Kuchnia skandynawska 2017

22 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę koniecznie zrobić, bo wygląda przepysznie. A przy okazji dołączyłabym do akcji Ani :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam! :) Jest pysznie, sezonowo i z dodatkiem octu balsamicznego, czyli wszystko to co lubisz ;)

      Usuń
  3. Bardzo lubię połączeniu octu balsamicznego i buraka. Koniecznie do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem, jest super, ale do innych warzyw tez pasuje ;) Bardzo polecam tak pieczone warzywa - sa swietne!

      Usuń
  4. Pieczenie wydobywa z warzyw cudowny smak i aromat! Taka sałatka musi być pyszna :) Spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Była pyszna, bardzo polecam, a dodatek octu balsamicznego dodatkowo podkreśla smak warzyw ;)

      Usuń
  5. Wspaniała sałatka Marto. Uwielbiam smak pieczonych warzyw, gotowanie tego nie oddaje, no i te barwy super. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję ;) Pieczone warzywa są fantastyczne i mają niepowtarzalny smak, nie mogą równać się z gotowanymi ;)

      Usuń
  6. W naszym klimacie właśnie takie sałatki powinniśmy teraz jeść 😀 pyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej! To idealne rzecz na zimowe miesiące! :)

      Usuń
  7. Uwielbiam wszystkie warzywka, a takie upieczone o tej porze roku często serwuję domownikom

    OdpowiedzUsuń
  8. jakie kolory! cudowna prezentacja i samo zdrowie na talerzu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuje :) ciesze się, ze się podobają :)

      Usuń
  9. Wspaniała sałatka :) Te kolory aż kuszą żeby jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pieczone warzywa smakują mi nawet bez żadnych dodatków. Sałatki z nich to prawdziwe arcydzieło smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej, ale warzywa można troszkę "podrasować", aby wyciągnąć z nich jeszcze więcej smaku ;)

      Usuń
  11. Świetny, sezonowy dodatek do obiadu i nie tylko. Dla mnie bomba!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to danie jest rewelacyjne - gorąco polecam! :) Może stanowić dodatek do obiadu lub indywidualne danie ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...