Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych
8.11.17
22
Banalne
,
buraki
,
Czasochłonne (ponad godzina)
,
danie wegańskie
,
danie wegetariańskie
,
kuchnia skandynawska
,
marchewka
,
pietruszka
,
seler
,
Sylwester
Sałatka z pieczonych warzyw |
Jesień to pora, gdy brak świeżych, zielonych warzyw, istnieje jednak całe mnóstwo warzyw korzeniowych, które o tej porze roku są najsmaczniejsze, dlatego warto z nich korzystać i przygotowywać na wszelkie możliwe sposoby. Ja dziś przygotowałam sałatkę z pieczonych warzyw korzeniowych. Przepis na nią zaczerpnęłam z książki The Scandinavian Cookbook T. Hanhemann. Sałatka jest niezwykle prosta do przygotowania, a smakuje wybornie. Dodatek octu balsamicznego, który nie jest oczywistym dodatkiem w kuchni skandynawskiej, nadaje jej charakteru. Słodkie warzywa nabierają wspaniałego kwaskowatego posmaku. Taka sałatka jest idealnym dodatkiem do obiadu, ale równie dobrze może stanowić główne danie. Gorąco polecam!
Sałatka z pieczonych warzyw
Składniki:
- 3 marchewki
- 2 pietruszki lub pasternak
- pół selera
- 3-4 buraki
- sól, pieprz
- oliwa
- ocet balsamiczny
Przygotowanie:
Piekarnika nagrzać do 180 stopni.
Wszystkie warzywa obrać i pokroić w plastry (marchewkę i pietruszkę wzdłuż, buraki i selera najpierw przekroić na pół, a następnie na plastry). Pokrojone warzywa ułożyć na blasze do pieczenia, posolić i popieprzyć, skropić oliwą i wymieszać. Wstawić do piekarnika i piec przez około godzinę - półtorej, lub do czasu aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane, powinny być jędrne.
Wyjąć z piekarnika, skropić octem balsamicznym, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem i podawać. Warzywa można podać jako danie główne lub jako dodatek do mięs.
Smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńDziekuje :) tak tez smakowala ;)
UsuńMuszę koniecznie zrobić, bo wygląda przepysznie. A przy okazji dołączyłabym do akcji Ani :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! :) Jest pysznie, sezonowo i z dodatkiem octu balsamicznego, czyli wszystko to co lubisz ;)
UsuńBardzo lubię połączeniu octu balsamicznego i buraka. Koniecznie do spróbowania :)
OdpowiedzUsuńOwszem, jest super, ale do innych warzyw tez pasuje ;) Bardzo polecam tak pieczone warzywa - sa swietne!
UsuńPieczenie wydobywa z warzyw cudowny smak i aromat! Taka sałatka musi być pyszna :) Spróbuję zrobić :)
OdpowiedzUsuńByła pyszna, bardzo polecam, a dodatek octu balsamicznego dodatkowo podkreśla smak warzyw ;)
UsuńWspaniała sałatka Marto. Uwielbiam smak pieczonych warzyw, gotowanie tego nie oddaje, no i te barwy super. :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję ;) Pieczone warzywa są fantastyczne i mają niepowtarzalny smak, nie mogą równać się z gotowanymi ;)
UsuńW naszym klimacie właśnie takie sałatki powinniśmy teraz jeść 😀 pyszna!
OdpowiedzUsuńJak najbardziej! To idealne rzecz na zimowe miesiące! :)
UsuńUwielbiam wszystkie warzywka, a takie upieczone o tej porze roku często serwuję domownikom
OdpowiedzUsuńSuper! My take bardzo je lubimy ;)
Usuńjakie kolory! cudowna prezentacja i samo zdrowie na talerzu ;)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuje :) ciesze się, ze się podobają :)
UsuńWspaniała sałatka :) Te kolory aż kuszą żeby jeść :)
OdpowiedzUsuńPolecam! :)
UsuńPieczone warzywa smakują mi nawet bez żadnych dodatków. Sałatki z nich to prawdziwe arcydzieło smakowe :)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej, ale warzywa można troszkę "podrasować", aby wyciągnąć z nich jeszcze więcej smaku ;)
UsuńŚwietny, sezonowy dodatek do obiadu i nie tylko. Dla mnie bomba!
OdpowiedzUsuńTak to danie jest rewelacyjne - gorąco polecam! :) Może stanowić dodatek do obiadu lub indywidualne danie ;)
Usuń