Brukselka w sezamie
Na zakończenie sezonu brukselkowego mam dla Was świetny przepis na brukselkę w sezamie. Tak przygotowana brukselka to świetny dodatek do obiadu, ale także świetnie sprawdzi się jako przekąska do pudełka na lunch do pracy. Brukselka z sezamem to nieco egzotyczne, azjatyckie danie, dlatego też dobrze sprawdzi się jako dodatek do dań z tej części świata. Mnie tak przygotowana brukselka bardzo zasmakowała i robiłam ją już kilka razy - gorąco polecam wypróbować!
Brukselka w sezamie
Składniki:
- 500g brukselki (najlepiej drobnej)
- 4 łyżki sezamu
- 1 łyżka sosou sojowego
- 1 łyżka mirinu
Przygotowanie:
Sezam uprażyć na suchej patelni. Pół łyżki odłożyć, a pozostałą część utrzeć w moździerzu, dodać sos sojowy, mirin, szczyptę cukru i 2-3 łyżki wody. Wszystko dokładnie wymieszać.
Brukselkę umyć, odkroić stwardniałe końcówki od strony głąba i obrać z zewnętrznych, zniszczonych listków. Jeżeli macie małą, drobną brukselkę zostawcie ją w całości, jeżeli wasze kapustki sa dość duże i dorodne przekrójcie je na połówki lub ćwiartki, dzięki temu szybciej zrobią się miękkie.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim brukselki do czasu aż zmiękną, ale nadal będą chrupiące. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody i przykryć. Gdy brukselki będą al dente dodać pastę sezamową i smażyć przez kolejne kilka minut, aż sos zgęstnieje, a brukselka się nim dokładnie pokryje.
Brukselkę w sezamie przełożyć do miseczki, oprószyć odłożonym, uprażonym sezamem i natychmiast podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.