Printfriendly

Zupa buraczkowa z jabłkiem



zupa buraczkowa


Ostatnio naszło mnie na gotowanie zup. Zupy są szybkie w przygotowaniu, niezwykle smaczne, aromatyczne i sycące. A zupy kremy po prostu uwielbiam, na blogu znajdziecie wiele ciekawych przepisów na wszelkiego rodzaju zupy-kremy. W tym tygodniu ugotowałam zupę buraczkową z jabłkiem. Buraki i jabłka to świetne warzywa, które wciąż możecie wykorzystać, zanim pojawią się młode, tegoroczne. Gorąco polecam zupę buraczkowa, jestem pewna ze wszystkim zasmakuje! :) 



zupa krem z burakow


Zupa buraczkowa z jabłkiem



Składniki:


  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500g surowych buraków
  • 2 jabłka (najlepiej słodkie)
  • 2 ziemniaki
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • cukier (opcjonalnie, do smaku)
  • oliwa/masło do smażenia

Przygotowanie:


W garnku rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę oraz rozgniecione ząbki czosnku. Smażyć chwilę aż cebula się zeszkli.
Dodać obrane i starte na tarce o grubych oczkach buraki, ziemniaki i jabłka. Wszystko dokładnie wymieszać, chwilę przesmażyć, po czym zalać wodą (ok 1 litr, lub tak, aby warzywa były zakryte), lekko posolić. Przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i powoli gotować do czasu aż warzywa będą miękkie 30-40 minut.
Zupę dokładnie zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie cukrem.
Zupę buraczkową z jabłkiem podawać przybraną natką pietruszki lub koperkiem. Opcjonalnie można podać z łyżką jogurtu.


zupa buraczana


Smacznego!

2 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger