Zupa buraczkowa z jabłkiem
Ostatnio naszło mnie na gotowanie zup. Zupy są szybkie w przygotowaniu, niezwykle smaczne, aromatyczne i sycące. A zupy kremy po prostu uwielbiam, na blogu znajdziecie wiele ciekawych przepisów na wszelkiego rodzaju zupy-kremy. W tym tygodniu ugotowałam zupę buraczkową z jabłkiem. Buraki i jabłka to świetne warzywa, które wciąż możecie wykorzystać, zanim pojawią się młode, tegoroczne. Gorąco polecam zupę buraczkowa, jestem pewna ze wszystkim zasmakuje! :)
Zupa buraczkowa z jabłkiem
Składniki:
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500g surowych buraków
- 2 jabłka (najlepiej słodkie)
- 2 ziemniaki
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- cukier (opcjonalnie, do smaku)
- oliwa/masło do smażenia
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę oraz rozgniecione ząbki czosnku. Smażyć chwilę aż cebula się zeszkli.
Dodać obrane i starte na tarce o grubych oczkach buraki, ziemniaki i jabłka. Wszystko dokładnie wymieszać, chwilę przesmażyć, po czym zalać wodą (ok 1 litr, lub tak, aby warzywa były zakryte), lekko posolić. Przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i powoli gotować do czasu aż warzywa będą miękkie 30-40 minut.
Zupę dokładnie zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie cukrem.
Zupę buraczkową z jabłkiem podawać przybraną natką pietruszki lub koperkiem. Opcjonalnie można podać z łyżką jogurtu.
Smacznego!
Lubię takie połączenie smaków
OdpowiedzUsuńCiesze sie ;) w takim razie polecam wyprobowac te zupe :)
Usuń