Zupa curry z pietruszki i jabłka
Zima powoli się kończy, a ja mam dziś dla was zupę curry z pietruszki i jabłka. Jesienno - zimowe warzywa o tej porze roku idealnie nadają się do przygotowania rozgrzewającej i kremowej zupy. Dodatek przyprawy curry do tradycyjnej polskiej pietruszki i jabłka daje bardzo ciekawy smak - połączenie tradycji z egzotyką. Zupa jest bardzo smaczna słodko - kwaskowa, z delikatną ostrością i aromatem przyprawy curry. Gorąco polecam tę zupę na wciąż chłodne i wietrzne dni.
Zupa curry z pietruszki i jabłka
Składniki:
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 500 g pietruszki (lub pasternaku)
- 1 duże jabłko (najlepiej słodkie)
- 5 łyżek śmietany
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
- oliwa i masło do smażenia
Jak zrobić zupę curry z pietruszki i jabłka?
W garnku rozgrzać oliwę i masło i przesmażyć na nim posiekaną cebulę i rozgnieciony ząbek czosnku. Dodać przyprawę curry, wszystko dokładnie wymieszać i smażyć na niewielkim ogniu przez kilka minut.
Dodać obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki pietruszkę (pasternak), wymieszać i chwilę smażyć (w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody), dodać łyżeczkę soli. Jabłko obrać, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do smażącej się pietruszki.
Warzywa zalać wodą, zagotować, po czym zmniejszyć gaz i gotować na małym ogniu przez 15-20 minut lub do czasu aż pietruszka będzie miękka. Zdjąć z ognia i przestudzić.
Zupę zmiksować blenderem ręcznym lub w kielichowym aż będzie gładka i kremowa. Jeżeli chcecie, aby zupa była bardzo gładka możecie przetrzeć ją przez sito.
Zupę ponownie podgrzać, jeżeli jest zbyt gęsta dodać nieco wody, dodać śmietanę, sok z cytryny i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać gorącą z chipsem z jabłka lub pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.