Printfriendly

Risotto z burakami



Jak zrobić risotto


Od dawana "chodziło" za mną risotto, miałam na nie wielką ochotę. Postanowiłam przygotować risotto z burakami, które są świetnym warzywem o tej porze roku, ponadto idealnie pasują do ryżu. Risotto udało się wyśmienicie - słodkie i kremowe, pyszne i łatwe w przygotowaniu. Zdecydowanie polecam na pyszną kolację na ciepło. Wszystkie szczegóły o tym jak przygotować prawdziwe risotto, łącznie z włoską nomenklaturą, znajdziecie we wpisie Risotto z suszonymi grzybami
Wraz ze mną danie z burakami przygotowała Patrycja, Malwina i Mirabelka, zajrzyjcie do nich po inspiracje na potrawy z wykorzystaniem buraków! 


Risotto z buraczkami

Risotto z burakami


Składniki: 



  • 2 większe szalotki bananowe (lub średniej wielkości cebula)
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 250g ryżu arborio
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • 600-700ml bulionu warzywnego
  • 500g ugotowanych buraczków
  • 20-30g parmezanu
  • szczypta suszonej szałwii
  • sól, pieprz


Jak zrobić risotto z burakami?


W rondlu rozgrzać 2 łyżki masła i łyżkę oliwy z oliwek, przesmażyć na nim posiekaną w drobną kostkę szalotkę (ewentualnie cebulę). Smażyć chwilę aż cebula zmięknie (2-3 minuty), uważać aby cebula się nie przypaliła. 
Dodać ryż i dokładnie wymieszać, aż tłuszcz i cebula pokryją ryż. 
Wlać wino, zamieszać i poczekać aż odparuje. 
Ryż podlewać bulionem warzywnym i delikatnie mieszać drewnianą łyżką, do czasu aż będzie prawie al dente (około 18 minut). Jeżeli skończy się bulion, a ryż nadal nie będzie miękki dolejcie wody z buraczków lub po prostu podlewajcie gorącą wodą z czajnika. 
Buraczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Sok z buraczków zachować, przyda się do podlewania ryżu. 
Gdy ryż będzie prawie miękki dodać starte buraczki, dokładnie wymieszać i chwilę smażyć aż buraczki się zagrzeją. Dodać starty parmezan, szałwię, sól i pieprz do smaku oraz łyżkę masła, Wszystko delikatnie zamieszać i natychmiast podawać. 


risotto z burakami

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Zapraszam wszystkich miłośników gotowania i dobrego jedzenia do grupy kulinarnej. Znajdziecie tam ciekawe przepisy, porady, akcje kulinarne i mnóstwo smacznych inspiracji. Kuchnia pełna smaku zaprasza 🙂 https://www.facebook.com/groups/978045118956536/?ref=bookmarks

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam kiedyś, było bardzo smaczne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger