Sałatka z halloumi, buraczka i awokado
Sycąca sałatka to świetna opcja na lekką kolację, dlatego też ostatnio na blogu pojawia się sporo tego typu dań. Szybkie i proste w przygotowaniu potrawy to jest to co lubię najbardziej. Taka właśnie jest sałatka z halloumi, buraczka i awokado - pyszna i sycąca. Bardzo podoba mi się także taka forma podania - sałatki układam na większym talerzu lub półmisku z którego później wspólnie zajadamy wybierając co lepsze kąski. Tak przygotowana sałatka nie tylko pięknie się prezentuje, ale jest niezwykle smaczna i zdrowa. Polecam!
Sałatka z halloumi, buraczka i awokado
Składniki:
Sałatka- mieszanka sałat (rukola, szpinak, roszpunka, itp.)
- opakowanie sera halloumi
- 2-3 buraki (ugotowane lub upieczone)
- pół dojrzałego awokado
- pestki dyni lub słonecznika do przybrania
Dressing
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
- sól, pieprz
Przygotowanie:
W małym słoiczku umieścić wszystkie składniki dresingu, zakręcić i energicznie potrząsnąć. Odstawić.
Ser halloumi pokroić na plastry i zgrillować.
Awokado obrać, wyjąć pestkę i pokroić na cienkie plasterki.
Buraka pokroić w cienkie plasterki lub słupki, ja użyłam spiralizera i "starłam" go na długi makaron.
Na półmisku ułożyć ulubioną mieszankę sałat, na niej układać buraczki, zgillowany ser halloumi oraz awokado. Wszystko skropić dressingiem i przybrać pestkami dyni lub słonecznika (użyłam także trochę sezamu).
Natychmiast podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.