Kapusta pieczona w pomarańczach
Biała kapusta zapiekana w pomarańczach |
Jesień to pora na warzywa kapustne, dlatego też w najbliższym czasie możecie spodziewać się kilku przepisów z wykorzystaniem kapusty. Dziś przygotowałam kapustę pieczoną w pomarańczach. Tak przygotowana kapusta jest niezwykle smaczna, lekko słodka i chrupiąca. Jest świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs (pieczonych, smażonych), kiełbasek z grilla, itp.
Dziś wspólnie z Ania, Gin, Mirabelką, Pati i Emilią przygotowałyśmy wegetariańską wersję dania z kapusty. Koniecznie zajrzyjcie do dziewczyn i zerknijcie na ich pomysły na wykorzystanie tego jakże popularnego i powszechnego warzywa!
Kapusta pieczona w pomarańczach
Składniki:
- pół główki białej kapusty
- sok z 2 pomarańczy
- 2 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżki marmolady pomarańczowej
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soli
Jak przygotować białą kapustę pieczoną w pomarańczach
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Białą kapustę obrać z zewnętrznych liści i drobno poszatkować.
Białą kapustę obrać z zewnętrznych liści i drobno poszatkować.
W dużej misce wymieszać sok wyciśnięty z 2 pomarańczy, syrop klonowy, marmoladę pomarańczową, oliwę oraz sól. Dodać poszatkowaną kapustę i wymieszać, aby pokryła się sosem.
Białą kapustę przełożyć na blachę do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 15 minut, po tym czasie zamieszać i piec kolejne 15-20 minut lub do czasu aż kapusta będzie na pół miękka - powinna być miękka, ale wciąż jędrna i chrupiąca. Pod koniec pieczenia można ją postawić bliżej górnej grzałki, lub włączyć termoobieg, aby kapusta ładnie się przypiekła.
Białą kapustę przełożyć na blachę do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 15 minut, po tym czasie zamieszać i piec kolejne 15-20 minut lub do czasu aż kapusta będzie na pół miękka - powinna być miękka, ale wciąż jędrna i chrupiąca. Pod koniec pieczenia można ją postawić bliżej górnej grzałki, lub włączyć termoobieg, aby kapusta ładnie się przypiekła.
Smacznego!
Heyka, dołączyłam się do wspólnego gotowania. Pozdrawiam i wstawiam link:
OdpowiedzUsuńhttp://czerwieniblekit.blox.pl/2017/10/wpis.html
juz dodalam :)
UsuńW takim wydaniu kapusty jeszcze nie próbowałem :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo ciekawa w smaku - lekko slodka, lekko pomaranczowa i ma secyficzny aromat syropu klonowego ;) Polecam!
UsuńBardzo ciekawy przepis :) Muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńAnia
Dziekuje:) i polecam wyprobowac, ma bardzo ciekawy smak ;)
UsuńChyba najbardziej oryginalny przepis z wykorzystaniem kapusty z jakim się spotkałam. Jestem bardzo zaciekawiona ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuje i ciesze sie ze sie spodobal ;) Polecam wyprobowac, bo jest na prawde super! :)
UsuńIntrygujący pomysł, już zapisałam przepis i wypróbuję przy najbliższej okazji :)
OdpowiedzUsuńbardzo sie ciesze, mam nadzieje, ze bedzie smakowala :)
UsuńCiekawe danie!
OdpowiedzUsuńDziekuje i polecam :)
Usuńnoooo muszę przyznać, że bardzo fajnie się zapowiada!
OdpowiedzUsuńDziekuje i polecam wyprobowac :)
UsuńBrzmi i wygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję ;) Jest na prawdę pyszna - polecam! ;)
Usuń