środa, 25 października 2017

Kapusta pieczona w pomarańczach



pieczona biała kapusta
Biała kapusta zapiekana w pomarańczach
Jesień to pora na warzywa kapustne, dlatego też w najbliższym czasie możecie spodziewać się kilku przepisów z wykorzystaniem kapusty. Dziś przygotowałam kapustę pieczoną w pomarańczach. Tak przygotowana kapusta jest niezwykle smaczna, lekko słodka i chrupiąca. Jest świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs (pieczonych, smażonych), kiełbasek z grilla, itp.
Dziś wspólnie z AniaGinMirabelkąPati i Emilią przygotowałyśmy wegetariańską wersję dania z kapusty. Koniecznie zajrzyjcie do dziewczyn i zerknijcie na ich pomysły na wykorzystanie tego jakże popularnego i powszechnego warzywa!

Kapusta pieczona w pomarańczach


Składniki:


  • pół główki białej kapusty
  • sok z 2 pomarańczy
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżki marmolady pomarańczowej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli


biała kapusta z pomarańczami


Jak przygotować białą kapustę pieczoną w pomarańczach


Piekarnik nagrzać do 200 stopni. 
Białą kapustę obrać z zewnętrznych liści i drobno poszatkować.
W dużej misce wymieszać sok wyciśnięty z 2 pomarańczy, syrop klonowy, marmoladę pomarańczową, oliwę oraz sól. Dodać poszatkowaną kapustę i wymieszać, aby pokryła się sosem. 
Białą kapustę przełożyć na blachę do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 15 minut, po tym czasie zamieszać i piec kolejne 15-20 minut lub do czasu aż kapusta będzie na pół miękka - powinna być miękka, ale wciąż jędrna i chrupiąca. Pod koniec pieczenia można ją postawić bliżej górnej grzałki, lub włączyć termoobieg, aby kapusta ładnie się przypiekła. 

pieczona biała kapusta

Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Heyka, dołączyłam się do wspólnego gotowania. Pozdrawiam i wstawiam link:
    http://czerwieniblekit.blox.pl/2017/10/wpis.html

    OdpowiedzUsuń
  2. W takim wydaniu kapusty jeszcze nie próbowałem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo ciekawa w smaku - lekko slodka, lekko pomaranczowa i ma secyficzny aromat syropu klonowego ;) Polecam!

      Usuń
  3. Bardzo ciekawy przepis :) Muszę wypróbować.
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje:) i polecam wyprobowac, ma bardzo ciekawy smak ;)

      Usuń
  4. Chyba najbardziej oryginalny przepis z wykorzystaniem kapusty z jakim się spotkałam. Jestem bardzo zaciekawiona ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziekuje i ciesze sie ze sie spodobal ;) Polecam wyprobowac, bo jest na prawde super! :)

      Usuń
  5. Intrygujący pomysł, już zapisałam przepis i wypróbuję przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo sie ciesze, mam nadzieje, ze bedzie smakowala :)

      Usuń
  6. noooo muszę przyznać, że bardzo fajnie się zapowiada!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...