wtorek, 24 października 2017

Risotto z dynią



risotto dyniowe
Risotto z dynią

Risotto to jedno z moich ulubionych dań, jednak po raz kolejny doszłam do wniosku, że przygotowuję je zdecydowanie zbyt rzadko. Uwielbiam delikatny, kremowy smak ryżu. Na blogu możecie znaleźć kilka przepisów na to wspaniałe, włoskie danie - przede wszystkim polecam risotto z suszonymi grzybami, gdzie znajdziecie także krótką historię tego dania oraz szczegółowy opis przygotowania tradycyjnego risotto, a na tę porę roku idealne będzie także risotto z gruszką i gorgonzolą
Risotto można przygotować z dowolnymi dodatkami: warzywami, rybami, mięsem, a nawet z owocami, jednak dziś, ze względu na porę roku, postanowiłam przygotować risotto z dynią. Okazało się ono niezwykle smaczne, delikatnie słodkie i aromatyczne dzięki dodatkowi ziół takich jak tymianek i szałwia. Każdemu polecam to danie! 
Zajrzyjcie także do Ani sprawdzić jej wersje risotto ;) 



risotto z dynią

Risotto z dynią



Składniki:

  • 250g dyni, u mnie dynia piżmowa (obranej i startej na tarce o grubych oczkach)
  • 1 nieduża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2-3 listki świeżej szałwii (opcjonalnie można użyć suszonej)
  • szczypta płatków chilli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

  • 1 duża szklanka ryżu arborio
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • 700ml wrzącego bulionu warzywnego lub rosołu z kurczaka
  • garść startego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • sok z cytryny
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz

risotto z dynią i szałwią


Jak przygotować risotto z dynią



Przygotowanie dyni:



Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodać świeży tymianek i szałwię, aby się przesmażyły i wydobyły aromat, należy uważać, aby się nie spaliły! 
Gdy cebula się zeszkli dodać startą dynię, wymieszać i smażyć przez kilka minut aż zmięknie. W razie potrzeby podlewać niewielką ilością wody. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz chilli, wymieszać i odstawić. 


Przygotowanie risotto:



Na patelni rozgrzać oliwę z 1 łyżką masła, dodać drobniutko pokrojoną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dodać ryż i dokładnie wymieszać, aby pokrył się tłuszczem i wymieszał z cebulą. 
Wlać wino i gotować aż wyparuje/zostanie wchłonięte przez ryż. 
Ryż podlewać gorącym bulionem, po około pół szklanki na raz. Po wlaniu płynu, risotto delikatnie mieszać drewnianą łyżką, smażyć na niewielkim ogniu do czasu aż płyn się wchłonie, podlać po raz kolejny i tak do czasu gdy ryż będzie al dente (miękki, ale jędrny). 
Gdy ryż będzie al dente dodać przesmażoną dynię, wymieszać, podlać niewielką ilością bulionu i sokiem z cytryny. Zdjąć z ognia, dodać starty na drobnej tarce parmezan i łyżkę masła, energicznie wymieszać i natychmiast podawać. 
Przybrać parmezanem i listkami szałwii.


risotto z dynią

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Prezentuje się wyjątkowo smacznie. Dynia, gałka muszkatołowa, tymianek, szałwia - świetnie dobrane składniki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziekuje ;) Bylo pyszne i zdecydowanie czesciej musze robic risotto!

      Usuń
  2. Wygląda idealnie! Proste i smaczne. Dodatki naprawdę dobrze komponujące się ze smakiem dyni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziekuje :) Bylo na prawde fantastyczne! Polecam!

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...