Printfriendly

Pierś z kurczaka pieczona w sosie BBQ

kurczak pieczony



Od jakiegoś czasu "chodził" za mną kurczak pieczony w jakimś ciekawym sosie. Trochę się zastanawiałam i ostatecznie postanowiłam przygotować pierś z kurczaka pieczoną w sosie BBQ. Danie okazało się wyśmienite, a przy tym proste w wykonaniu. Nie trzeba także obawiać się o to że pierś będzie such, ponieważ tak przygotowana i pieczona w sosie, jest soczysta i miękka. Aby przygotować to pyszne i aromatyczne danie potrzeba zaledwie kilku składników. Sos BBQ można przygotować wcześniej, ponieważ jego gotowanie zajmuje trochę czasu - pomidory muszą się "wygotować". Pieczenie samej piersi z kurczaka zajmuje około 30-40 minut, dlatego też to danie jest idealne na szybki obiad dla osób, które nie przepadają za wielogodzinnym staniem w kuchni. Polecam!


pieczona pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka pieczona w sosie BBQ



Składniki

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • żółty ser
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorów (400g)
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ostrego sosu np. Tabasco lub ostrej papryki chilli lub pieprzy Cayenne, ewentualnie 1 suszona papryczka chilli
  • 1 łyżeczka octu winnego lub ryżowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie sosu BBQ


W niedużym garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej drobno pokrojoną cebulkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. 
Smażyć do czasu aż cebula zmięknie i lekko zbrązowieje. 
Wlać pomidory, dodać sos Worcestershire, cukier, ocet, sos Tabasco (paprykę chilli) oraz ocet. Dokładnie wymieszać i powolutku gotować przez około godzinę aż sos się zredukuje, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Doprawić do smaku, sos powinien być słodko-kwaśny.

Przygotowanie pieczonej piersi z kurczaka w sosie BBQ


Piersi z kurczaka umyć, osuszyć oprószyć solą i pieprzem. Odstawić.

Naczynie żaroodporne wylać częścią sosu, ułożyć na nim piersi z kurczaka i polać pozostałą częścią sosu.

Piekarnik nastawić na 180 stopni, ale naczynie wstawić od razu do zimnego pieca. Kurczaka piec przez około 35-45 minut lub do czasu aż będzie upieczony, nie będzie surowy w środku, najlepiej sprawdzić to nakrawając mięso po upływie 35-40 minut. 
Pod koniec pieczenia mięso posypać startym żółtym serem i wstawić jeszcze na chwilę do piekarnika, aby ser się rozpuścił. 

kurczak pieczony

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. W takim wydaniu piersi z kurczaka jeszcze nie jadłem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie polecam wyprobowac, bo jest na prawde pyszny :)

      Usuń
  2. Przepis bardzo ciekawy, z cala pewnoscia wykorzystam go w mojej kuchni, ale mam jedno zastrzezenie, otoz oliwa nie nadaje sie do smazenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, sos jest bardzo aromatyczny, a kurczak soczysty. Zależy o jakiej oliwie mówimy;) nie mówię tu o oliwie ekstra virgin, ale o zwykłej oliwie, która rozgrzana razem z masłem jest świetna do smażenia.

      Usuń
  3. Zrobiłam to danie,sos jest pyszny,ale mój kurczak(użyłam podudzi)nie chciał się upiec i czas przygotowania znacznie się wydłużył haha Następnym razem zrobię wszystko zgodnie z przepisem:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało ;) Fajnie, że użyłaś podudzi, one są smaczniejsze i bardziej soczyste, ale faktycznie potrzebują więcej czasu ;) a jeżeli były z kością to potrzebują jeszcze więcej czasu;) Ja chciałam zrobić to danie z udek, ale akurat miałam pierś ;) ale zdecydowanie polecam podudzia ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger