Printfriendly

Curry z sera paneer z papryką


indyjskie curry przepis

Paneer to ser wywodzący się z subkontynentu indyjskiego. Ser paneer jest bardzo delikatny w smaku i nie topi się podczas obróbki cieplnej. Dlatego też idealnie nadaje się do smażenia. Co więcej, podobnie jak tofu, świetnie wchłania wszystkie smaki i aromaty. Gorąco polecam spróbować tego sera, a z pewnością się nie rozczarujecie. Moja dzisiejsza propozycja wykorzystania sera paneer w daniu to curry z serem paneer z papryką

paneer przepis

Curry z serem paneer z papryką


Składniki: 


Na mieszankę przypraw - masala:


  • 1-2 suszone papryczki chili (najlepiej z Kaszmiru, do kupienia w sklepach z orientalną żywnością)
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 3-4 nasiona zielonego kardamonu

Na curry z sera paneer z papryką:


  • 200g sera paneer pokrojony w kostkę wielkości kęsa (do kupienia w sklepach z orientalną żywnością)
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 nieduża czerwona cebula cienko pokrojona
  • czerwona, zielona i żółta papryka pokrojone w cienkie paski
  • 200g pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • kawałek świeżego imbiru startego na tarce o małych oczkach
  • 1 większa biała cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka mielonej papryki chili (łagodnej, najlepiej z Kaszmiru, do kupienia w sklepach z orientalną żywnością)
  • 0,25 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • olej do smażenia
  • szczypta cukru
  • sól do smaku
  • łyżka świeżej kozieradki (opcjonalnie)
  • świeża kolendra do przybrania


wegetarianskie curry z serem paneer

Jak zrobić curry z sera paneer z papryką? 


W pierwszej kolejności przygotować mieszankę przypraw (masala). Wszystkie składniki mieszanki (suszone papryczki, nasiona kolendry, kminu i pieprzu oraz nasiona kardamonu) uprażyć przez kilka minut na suchej patelni. Gdy zaczną wydobywać się z nich aromaty przełożyć na talerz u przestudzić. Następnie zmiksować w młynku do przypraw.

Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać2 łyżki oleju i przesmaż na nim czerwoną cebulę i paprykę. Warzywa smażyć do czasu aż lekko zmiękną.
Na osobnej patelni rozgrzać2 łyżki i przesmażyć na nim ser paneer z dodatkiem 2-3 łyżeczek mieszanki przypraw. Smażyć przez około 2 minuty, delikatnie obracając. Usmażony ser dodać do przesmażonej papryki. 
Na patelnię na której smażył się ser dodać 2 łyżki oleju i przesmażyć na nim ziarna kminu rzymskiego oraz imbir. Smażyć kilkanaście sekund, po czym dodać pokrojoną w drobną kostkę białą cebule, po czym smażyć przez kilkanaście minut, do czasu aż cebula zmięknie i zmieni kolor. Mieszać od czasu do czasu. Następnie dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy i gotować przez kolejne kilkanaście minut, do czasu aż sos nieco zgęstnieje. Doprawić papryką w proszku, kurkumą, mieloną kolendrą, szczyptą cukru i solą, wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut na małym ogniu.
Po chwili zdjąć z ognia, dodać posiekaną kozieradkę, wymieszać i podawać.
Curry z sera paneer z papryką podawać przybrane świeżą kolendrą z indyjskim chlebkiem. 

Curry z serem paneer

Smacznego!

w 80 przepisow dookola swita


1 komentarz:

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger