Printfriendly

Curry z kukurydzy z groszkiem

Curry z kukurydzy

Curry z kukurydzy z groszkiem
to kolejne fantastyczne, wegetariańskie danie z kuchni indyjskiej. Ponownie jest to idealna potrawa na polską wczesną jesień, gdy kukurydzy jest pod dostatkiem. Z pewnością większość z Was je ją zwyczajnie gotowaną i podaną z masełkiem. Dlaczego jednak nie spróbować czegoś innego? Może przygotować kukurydzę w nieco orientalny sposób, z aromatycznym pomidorowym sosem i dodatkiem zielonego groszku? Zapewniam Was - jest pyszna!

wegetariańskie curry z kukurydzy

Curry z kukurydzy z groszkiem


Składniki: 


  • 3 kolby kukurydzy
  • 0,5 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 zielone chili
  • 1 łyżeczka  mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 0,25 łyżeczki kurkumy
  • puszka krojonych pomidorów (400g)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2-3 garście mrożonego zielonego groszku
  • łyżka świeżej kolendry
  • 0,5 łyżeczki soli
  • szczypta cukru (do smaku)
  • olej do smażenia

Curry z kukurydzy z groszkiem przepis: 


Kolby kukurydzy pokroić na plastry grubości około 3 cm. Trzeba to robić ostrożnie, dużym nożem, ponieważ kukurydza jest bardzo twarda. 
W dużym garnku zagotować wodę, wrzucić do niej kawałki kukurydzy i gotować przez około 10-15 minut, aż zmiękną. Odcedzić. 
W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim ziarna kminu rzymskiego, aż zaczną strzelać. Następnie dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, rozgnieciony czosnek oraz drobno pokrojoną papryczkę chili. Wymieszać i smażyć przez około 10 minut lub do czasu aż cebula się przyrumieni. 
Dodać pozostałe przyprawy - mieloną kolendrę, kmin rzymski, kurkumę oraz sól i cukier, wymieszać i przez chwilę smażyć. Jeżeli masa jest zbyt sucha, podlać niewielką ilością wody. 
Dodać krojone pomidory oraz koncentrat pomidorowy, podlać niewielką ilością wody, wymieszać i gotować przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. 
Dodać obgotowaną kukurydzę, wymieszać z sosem i gotować do czasu aż kukurydza będzie całkowicie miękka. Dodać posiekaną kolendrę oraz zielony groszek i gotować jeszcze chwilę aż groszek będzie miękki i ciepły. 
Curry z kukurydzy z groszkiem podawać jako danie główne lub dodatek do dań mięsnych

curry z kukurydzy przepis

Smacznego!




2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie curry. A kukurydzy fanką jestem numer 1.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! W takim razie gorąco polecam je wypróbować :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger