piątek, 27 października 2017

Surówka z czerwonej kapusty z marchewką




surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty

Jesień to moja ulubiona pora roku, obfitująca w cudowne warzywa i owoce. Jednymi z takich warzyw jest oczywiście kapusta. Do tej pory na blogu nie było zbyt wielu przepisów z tym warzywem, ale postanowiłam to zmienić i w najbliższym czasie możecie spodziewać się kilku nowych pomysłów z warzywami kapustnymi. Dziś polecam pyszną surówkę z czerwonej kapusty z marchewką. Jest to lekka i dietetyczna surówka, która idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu. 



surówka z czerwonej kapusty

Składniki

  • pół średniej wielkości czerwonej kapusty
  • 2-3 marchewki
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżki majonezu (opcjonalnie)
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz


Przygotowanie


Czerwoną kapustę obrać z wierzchnich liści i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do dużej miski.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do startej kapusty. Warzywa skropić sokiem z cytryny, oprószyć cukrem, posolić i popieprzyć do smaku. Dodać jogurt (wersja fit) i ewentualnie majonez (lepszy smak) i dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku. 
Podawać jako dodatek do mięs.


czerwona kapusta

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...