Surówka z czerwonej kapusty z marchewką
Surówka z czerwonej kapusty |
Jesień to moja ulubiona pora roku, obfitująca w cudowne warzywa i owoce. Jednymi z takich warzyw jest oczywiście kapusta. Do tej pory na blogu nie było zbyt wielu przepisów z tym warzywem, ale postanowiłam to zmienić i w najbliższym czasie możecie spodziewać się kilku nowych pomysłów z warzywami kapustnymi. Dziś polecam pyszną surówkę z czerwonej kapusty z marchewką. Jest to lekka i dietetyczna surówka, która idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu.
Składniki:
- pół średniej wielkości czerwonej kapusty
- 2-3 marchewki
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1-2 łyżki majonezu (opcjonalnie)
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Czerwoną kapustę obrać z wierzchnich liści i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do dużej miski.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do startej kapusty. Warzywa skropić sokiem z cytryny, oprószyć cukrem, posolić i popieprzyć do smaku. Dodać jogurt (wersja fit) i ewentualnie majonez (lepszy smak) i dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Podawać jako dodatek do mięs.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.