wtorek, 29 października 2013

Makaron z sosem dyniowym

Ponieważ sezon jesienno - dyniowy nadal jest w pełni, postanowiłam przygotować kolejne danie z wykorzystaniem tego wspaniałego warzywa. Tym razem jest to makaron z sosem z dyni z rodzynkami i chrupiącym bekonem, aby uzyskać równie smaczną wersję wegetariańską tego dania wystarczy pominąć bekon, który nie jest tu konieczny, ale stanowi ciekawe urozmaicenie dla miękkiego makaronu i lepkiego sosu. 
Danie jest aromatyczne, lekko słodkie i sycące - w sam raz na jesień;) 

Makaron z sosem dyniowym

Składniki:
  • 60-70 dkg miąższu z dyni
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • łyżeczka świeżego imbiru
  • 2 garście rodzynek
  • kilka plastrów bekonu 
  • 250g makaronu świderki
  • 250ml śmietany
  • papryka słodka, papryka ostra (do smaku)
  • szczypta kurkumy
  • szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej
  • tymianek, szałwia, rozmaryn (so smaku)
  • sól, pieprz
  • parmezan
  • olej do smażenia

Makaron z sosem dyniowym

Przygotowanie:



Dynie oczyścić i obrać, pokroić na mniejsze kawałki i upiec aż będzie miękka (ja zrobiłam to na elektrycznym, zamykanym grillu), następnie zgnieść ją  (zrobiłam to za pomocą widelca).
Rodzynki zalać gorąca wodą i odstawić.
Bekon dobrze zgillować, aby był chrupiący.
Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać olej. Przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę, czosnek wycisnięty przez praskę i pokrojony lub starty imbir. Dodać dynie i wszystko dokładnie wymieszać, w razie potrzeby podlać wodą. Dodać zioła i przyprawy, dobrze posolić i popieprzyć. Rodzynki odcedzić i dodać do masy dyniowej, delikatnie wymieszać.
Dodać makaron, wymieszać z dynia i podlać śmietaną. Smażyć jeszcze chwilę, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, doprawić w razie potrzeby. Na koniec dodać bekon pokrojony w kostkę.
Podawać posypane parmezanem.


Makaron z sosem dyniowym

Smacznego!

 

14 komentarzy:

  1. Musial byc pyszny! Faktycznie bardzo jesienne danie.
    Urocze pojemniczki na przyprawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo fajny, no i ten bekon;) A pojemniczki, sa naprawde super, powoli kolekcjonuje;) mam juz calkiem niezly komplet;)

      Usuń
  2. Wczoraj robilam Twoja zupke dyniowa i byla pyszna. Ten przepis tez mi sie bardzo podoba i na pewno wyprobuje w najblizszym czasie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam:) dostałam komentarz od Toma, cieszę się, że Wam smakowała:)

      Usuń
  3. czekam na przepis na zupke z masla orzechowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czemu akurat z masła orzechowego? I to zupę? Hmm...

      Usuń
    2. Uwielbiam zupy (szczegolnie z Twoich przepisow) i uwielbiam maslo orzechowe.

      Usuń
    3. Ach jak milo to slyszec;) W takim razie poszukam jakiejs takiej zupy;)

      Usuń
  4. Mogę zaakceptować przepis, ale tylko jeśli danie zrobimy bez bekonu ;) Piękny kolorek :) Dodaję do akcji i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje;) tak jak napisalam we wstepie, dla uzyskania wersji wege wystarczy pominac bekon. Nie jest on glownym skladnikiem, a jedynie dodatkiem.

      Usuń
  5. a ja myślałam, że to jajecznica - ten piękny kolor! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, no moze faktycznie wyglada troche jak jajecznica ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...