Makaron z sosem dyniowym
Ponieważ sezon jesienno - dyniowy nadal jest w pełni, postanowiłam przygotować kolejne danie z wykorzystaniem tego wspaniałego warzywa. Tym razem jest to makaron z sosem z dyni z rodzynkami i chrupiącym bekonem, aby uzyskać równie smaczną wersję wegetariańską tego dania wystarczy pominąć bekon, który nie jest tu konieczny, ale stanowi ciekawe urozmaicenie dla miękkiego makaronu i lepkiego sosu.
Danie jest aromatyczne, lekko słodkie i sycące - w sam raz na jesień;)
Danie jest aromatyczne, lekko słodkie i sycące - w sam raz na jesień;)
Składniki:
- 60-70 dkg miąższu z dyni
- 1 duża cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- łyżeczka świeżego imbiru
- 2 garście rodzynek
- kilka plastrów bekonu
- 250g makaronu świderki
- 250ml śmietany
- papryka słodka, papryka ostra (do smaku)
- szczypta kurkumy
- szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej
- tymianek, szałwia, rozmaryn (so smaku)
- sól, pieprz
- parmezan
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Dynie oczyścić i obrać, pokroić na mniejsze kawałki i upiec aż będzie miękka (ja zrobiłam to na elektrycznym, zamykanym grillu), następnie zgnieść ją (zrobiłam to za pomocą widelca).
Rodzynki zalać gorąca wodą i odstawić.
Bekon dobrze zgillować, aby był chrupiący.
Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać olej. Przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę, czosnek wycisnięty przez praskę i pokrojony lub starty imbir. Dodać dynie i wszystko dokładnie wymieszać, w razie potrzeby podlać wodą. Dodać zioła i przyprawy, dobrze posolić i popieprzyć. Rodzynki odcedzić i dodać do masy dyniowej, delikatnie wymieszać.
Dodać makaron, wymieszać z dynia i podlać śmietaną. Smażyć jeszcze chwilę, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, doprawić w razie potrzeby. Na koniec dodać bekon pokrojony w kostkę.
Podawać posypane parmezanem.
Smacznego!
Musial byc pyszny! Faktycznie bardzo jesienne danie.
OdpowiedzUsuńUrocze pojemniczki na przyprawy :)
Bardzo fajny, no i ten bekon;) A pojemniczki, sa naprawde super, powoli kolekcjonuje;) mam juz calkiem niezly komplet;)
UsuńWczoraj robilam Twoja zupke dyniowa i byla pyszna. Ten przepis tez mi sie bardzo podoba i na pewno wyprobuje w najblizszym czasie. :)
OdpowiedzUsuńWidziałam:) dostałam komentarz od Toma, cieszę się, że Wam smakowała:)
Usuńczekam na przepis na zupke z masla orzechowego :)
OdpowiedzUsuńCzemu akurat z masła orzechowego? I to zupę? Hmm...
UsuńUwielbiam zupy (szczegolnie z Twoich przepisow) i uwielbiam maslo orzechowe.
UsuńAch jak milo to slyszec;) W takim razie poszukam jakiejs takiej zupy;)
UsuńBardzo apetycznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńI jest bardzo smaczne :)
UsuńMogę zaakceptować przepis, ale tylko jeśli danie zrobimy bez bekonu ;) Piękny kolorek :) Dodaję do akcji i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziekuje;) tak jak napisalam we wstepie, dla uzyskania wersji wege wystarczy pominac bekon. Nie jest on glownym skladnikiem, a jedynie dodatkiem.
Usuńa ja myślałam, że to jajecznica - ten piękny kolor! ;)
OdpowiedzUsuńHehe, no moze faktycznie wyglada troche jak jajecznica ;)
Usuń