Zupa porowa z mlekiem kokosowym i limonką z pulpecikami drobiowymi
Zupa porowa z mlekiem kokosowym i limonką |
Bardzo lubię pory, na blogu możecie znaleźć kilka przepisów na tego typu zupę od tradycyjnej zupy porowej przez krem ziemniaczano-porowy, po zupę porowo-jabłkową z selerem naciowym i curry. Tym razem miałam ochotę na coś bardziej egzotycznego, zupa porowa na orientalną nutę chodziła za mną już od dawna i w końcu postanowiłam ją przygotować. Zupa porowa z mlekiem kokosowym i limonką jest niesamowicie smaczna i aromatyczna, a dodatek pulpecików sprawia, że staje się niezwykle sycąca. Gorąco polecam Wam takie połączenie - jest idealne!
Oczywiście możecie pominąć pulpeciki, zastąpić je np. grzankami, lub w ogóle zrezygnować z dodatków.
Zupa porowa z mlekiem kokosowym i limonką
Składniki:
- pół cebuli
- dwa ząbki czosnku
- 1 zielona papryczka chilli
- kawałek imbiru
- 2-3 ziemniaki
- 3-4 pory
- skórka i sok z limonki
- 400ml mleka kokosowego
- sól, pieprz
- oliwa
- masło
Pulpeciki:
- 300g mięsa mielonego z indyka
- pół cebuli drobno pokrojonej
- 2 łodygi dymki pokrojone na cienkie plasterki
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
- kawałeczek imbiru startego na tarce
- sól, pieprz
- szczypta pieprzy kajeńskiego
- otarta skórka z połowy limonki
- garść bułki tartej namoczonej w wodzie
Jak przygotować zupę porową z mlekiem kokosowym i limonką
Przygotowanie pulpecików:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Mięso mielone i wszystkie pozostałe składniki włożyć do dużej miski i dokładnie wyrobić.
Dłonie zwilżyć wodą i uformować nieduże pulpeciki (wielkości orzecha włoskiego), ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Pulpeciki wstawić do piekarnika i piec przez około 15 minut lub do czasu aż mięso nie będzie surowe. Wyjąć z piekarnika i odstawić na bok.
Przygotowanie zupy:
W dużym garnku rozgrzać oliwę i masło. Przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodać pokrojone w plasterki pory oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Przesmażyć i wymieszać, aby warzywa pokryły się tłuszczem. Dodać drobno pokrojoną papryczkę chilli oraz skórkę otartą z limonki. Chwilę smażyć, po czym zalać wodą, tak aby zakryć warzywa.
Gotować przez około 30 minut lub do czasu aż ziemniaki i pory będą miękkie.
Zupę przestudzić po czym zmiksować (blenderem ręcznym lub kielichowym).
Zupę przelać z powrotem do garnka, dolać mleko kokosowe i sok z limonki, lekko podgrzewać, ale pilnować, aby zupa się nie zagotowała.
Podawać z pulpecikami przybraną plastrami limonki i świeżą kolendrą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.