poniedziałek, 30 października 2017

Zupa porowa z mlekiem kokosowym i limonką z pulpecikami drobiowymi



Zupa porowa
Zupa porowa z mlekiem kokosowym i limonką

Bardzo lubię pory, na blogu możecie znaleźć kilka przepisów na tego typu zupę od tradycyjnej zupy porowej przez krem ziemniaczano-porowy, po zupę porowo-jabłkową z selerem naciowym i curry. Tym razem miałam ochotę na coś bardziej egzotycznego, zupa porowa na orientalną nutę chodziła za mną już od dawna i w końcu postanowiłam ją przygotować. Zupa porowa z mlekiem kokosowym i limonką jest niesamowicie smaczna i aromatyczna, a dodatek pulpecików sprawia, że staje się niezwykle sycąca. Gorąco polecam Wam takie połączenie - jest idealne!
Oczywiście możecie pominąć pulpeciki, zastąpić je np. grzankami, lub w ogóle zrezygnować z dodatków. 


zupa porowa z pulpecikami


Zupa porowa z mlekiem kokosowym i limonką


Składniki:

  • pół cebuli
  • dwa ząbki czosnku
  • 1 zielona papryczka chilli
  • kawałek imbiru
  • 2-3 ziemniaki
  • 3-4 pory
  • skórka i sok z limonki
  • 400ml mleka kokosowego
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • masło

Pulpeciki:
  • 300g mięsa mielonego z indyka
  • pół cebuli drobno pokrojonej
  • 2 łodygi dymki pokrojone na cienkie plasterki
  • 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
  • kawałeczek imbiru startego na tarce
  • sól, pieprz
  • szczypta pieprzy kajeńskiego
  • otarta skórka z połowy limonki
  • garść bułki tartej namoczonej w wodzie


zupa porowa z mlekiem kokosowym


Jak przygotować zupę porową z mlekiem kokosowym i limonką




Przygotowanie pulpecików:




Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Mięso mielone i wszystkie pozostałe składniki włożyć do dużej miski i dokładnie wyrobić. 
Dłonie zwilżyć wodą i uformować nieduże pulpeciki (wielkości orzecha włoskiego), ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. 
Pulpeciki wstawić do piekarnika i piec przez około 15 minut lub do czasu aż mięso nie będzie surowe. Wyjąć z piekarnika i odstawić na bok.


Przygotowanie zupy:


W dużym garnku rozgrzać oliwę i masło. Przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodać pokrojone w plasterki pory oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Przesmażyć i wymieszać, aby warzywa pokryły się tłuszczem. Dodać drobno pokrojoną papryczkę chilli oraz  skórkę otartą z limonki. Chwilę smażyć, po czym zalać wodą, tak aby zakryć warzywa. 
Gotować przez około 30 minut lub do czasu aż ziemniaki i pory będą miękkie.
Zupę przestudzić po czym zmiksować (blenderem ręcznym lub kielichowym). 
Zupę przelać z powrotem do garnka, dolać mleko kokosowe i sok z limonki, lekko podgrzewać, ale pilnować, aby zupa się nie zagotowała. 
Podawać z pulpecikami przybraną plastrami limonki i świeżą kolendrą. 

zupa porowa z limonką

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...